
Într-un context în care economia s-a confruntat cu situații complexe, cu provocări și cu un climat de instabilitate permanent, CCIFER dorește sa pună în valoare acele inițiative ale membrilor săi care au dat dovadă de o capacitate remarcabilă de adaptare la provocările din 2020.
Astfel, pe 10 decembrie 2020, CCIFER organizează ceremonia online a decernării trofeelor Business Challenges 2020, dedicată companiilor sau asociațiilor care au avut o abordare proactivă în:
- identificarea de soluții pentru echilibrul financiar pentru angajați/clienți/furnizori sau comunitate;
- adoptarea inovației și transformării organizaționale;
- creșterea performanței economice prin agilitate;
- angajamentul special față de societate;
În competiție s-au înscris 50 de proiecte diferite : aproape jumătate dintre acestea reprezintă proiecte dedicate comunităților în dificultate, un sfert sunt dedicate gestiunii resurselor umane (recrutare, fidelizare, motivare), iar restul sunt orientate fie către economia locală, fie spre optimizarea relației client/furnizor, demonstrând o preocupare reală de a contribui în comunitățile în care funcționează companiile care le-au inițiat și de a construi relații durabile cu partenerii economici.
Cele 10 proiecte nominalizate pentru a doua etapă a competiției Business Challenges CCIFER 2020 sunt (în ordine alfabetică a companiilor care au depus proiectele):
- #nuepreatarziu – Împreună uniți împotriva COVID-19 (Auchan, Leroy Merlin, Ikea)
Crearea de spații suplimentare dedicate tratării cazurilor non-critice de Covid-19, lăsând spitalele pentru cele severe. Proiectul a fost realizat printr-un parteneriat strategic unic și inovator public-privat-societate civilă. Unitățile medicale au fost amenajate într-un timp record, deservind peste 2,5 milioane de cetățeni.
- Soluție de reducere a impactului economic negativ pentru retaileri ( Ceetrus)
O abordare proactivă, orientată către comunitate pentru a reduce impactul economic al crizei pentru sectorul de retail, prin reducerea cheltuielilor și co-adaptarea durabilă a modelului de business.
- Reacție pentru Educație (Cora Romania)
Crearea unei platforme colaborative pentru școli, pentru a le permite să își replice bunele practici și să folosească eficient tehnologia ca instrument, îmbinând acțiunea imediata și culegerea de date –pentru a obtine o perspectivă strategic corectă.
- Structuri modulare pentru pacienții cu COVID 19 ( Dăruiește viață)
Construcția de soluții modulare pentru protecția pacienților cu COVID-19 și a celor cu alte patologii, proiect finanțat exclusiv din donații și sponsorizări, prin implicarea societății civile și a companiilor private.
- Creșterea reactivității în tratarea solicitărilor clienților în sectorul bancar (Deloitte)
Elaborarea unei soluții ce ajută băncile să analizeze cererile de amânare, să producă un volum mare de răspunsuri și scadențare de plată revizuite, în măsura în care cererea este acceptată, și să trimită automat răspunsurile către clienți.
- Programul Digitaliada (Fundația Orange)
Dezvoltarea unui program de sprijin în adoptarea învățământul la distanță cu instrumente și resurse digitale educaționale, precum și de tablete fizice gratuite pentru elevii din medii defavorizate. Peste 30.000 de profesori, elevi și părinți s-au înrolat de la începutul pandemiei pe această platformă gratuită, care oferă posibilitatea învățării la distanță.
- Call Center suport DSP Bucuresti ( Impact Hub)
O soluție completă și integrată de sprijin pentru DSP București în context pandemic : instituirea unui call-center prin punerea la dispoziția autorităților a spațiului și a infrastructurii necesare, precum și gestiunea întregii activitățe de call-center.
- Strategie de digitalizare a procesului educațional ( Junior Achievement Romania)
Remodelarea activității și a modelului de business, precum si a modului de implementare a programelor, devenind un model de bun practică pentru organizațiile din rețeaua europeană și reușind ca la sfârsitul anului școlar trecut să obțină rezultate similare cu cele ale unui an școlar normal.
- Soluție de mobilitate a angajaților (Michelin)
O aplicație mobilă de car-pooling care conectează șoferii cu pasagerii care fac naveta de la casele lor la birou. Este prima inițiativă de acest gen din România, fiind de acum disponibilă ca pilot pentru angajații unei companii cu sediu în București.
- Reconversia rapidă a capacitații de producție pentru confecționarea de echipamente de protecție (Mousquetaires)
Crearea, la începutul pandemiei, a unei măști de protecție anti COVID-19 și obținerea de certificatelor de conformitate conform normelor europene, pentru a pune, ulterior, masca la dispoziția cumpărătorilor din România, Bulgaria, Austria și Belgia, la prețuri accesibile.
Dosarele au fost evaluate de un juriu compus din:
- Guillaume LEURENT – Industrial Montaj – Președinte
- Adela JANSEN – Druid AI
- Alexandra IACOBINI – CCIFER
- Claudiu VRINCEANU – Entrepreneurship & Communication Expert
- Miruna SENCIUC – BNP Paribas Personal Finance
Despre CCIFER
O comunitate de afaceri fondată pe savoir-faire-ul francez fondată în 1996, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER) este un lider angajat în dezvoltarea durabilă a persoanelor, a companiilor și a României. CCIFER reunește peste 550 de companii franceze și române, a căror cifră de afaceri însumează 18 mld de euro și care au creat peste 125.000 de locuri de muncă directe. Companiile membre sunt lideri în mai multe sectoare de activitate ale economiei locale. CCIFER exprimă o poziție comună a societăților membre și a investitorilor francezi în România în dialogul cu autoritățile publice.