ACTUALITATE commute-546928
A crescut numărul locurilor de muncă vacante

În primul trimestru al acestui an, numărul locurilor vacante a crescut în România cu 13.200, comparativ cu aceeași perioadă din anul anterior. Astfel, rata locurilor de muncă vacante s-a majorat cu 0,24 puncte procentuale, arată datele publicate recent de Institutul Național de Statistică (INS).

Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante au fost înregistrate în administrația publică (3,47%), alte activități de servicii, respectiv în activități de spectacole, culturale și recreative (2,50% fiecare în parte). Totodată, în industria prelucrătoare s-au concentrat peste 25% din numărul total al locurilor de muncă vacante (15.000 locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,31%.

Sectorul bugetar are aproape o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. 8.900 de locuri vacante se regăsesc în administrația publică, 7.700 de locuri vacante în sănătate și asistență socială, respectiv 2.400 de locuri vacante în învățământ.

Cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante au fost înregistrate în industria extractivă (0,41%), urmată de producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (0,42%). Numărul locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai reduse valori în tranzacții imobiliare (0,1 mii locuri vacante), respectiv în industria extractivă (0,2 mii locuri vacante).

Cea mai semnificativă creștere atât a ratei, cât și a numărului locurilor de muncă vacante s-a înregistrat în activitățile de construcții (+0,32 puncte procentuale, respectiv +1.100 locuri vacante).

O diminuare semnificativă a ratei locurilor de muncă vacante s-a regăsit activitățile din agricultură, silvicultură și pescuit (-0,22 puncte procentuale), iar în privința numărului locurilor de muncă vacante scăderi importante s-au observat în activitățile aferente comerțului (-800 locuri vacante).

Rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cea mai importantă creștere în sănătate și asistență socială (+0,62 puncte procentuale), iar numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut creșteri semnificative în industria prelucrătoare (+2.900 locuri vacante), respectiv în sănătate și asistență socială (+2.100 locuri vacante).

Cea mai mare cerere de forță de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei, cât și a locurilor de muncă vacante, a fost pentru ocupațiile de specialiști în diverse domenii de activitate — grupa majoră 2 (1,74%, respectiv 17.000 locuri vacante), urmate de cele de muncitori necalificați — grupa majoră 9 (1,30%, respectiv 8.100 locuri vacante), iar cele mai mici valori au fost consemnate în rândul ocupațiilor de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit — grupa majoră 6 (0,51%, respectiv 100 locuri vacante).

Privitor la rata locurilor de muncă vacante, față de același trimestru al anului anterior, cea mai mare creștere s-a concentrat în rândul ocupațiilor de muncitori calificați și asimilați — grupa majoră 7 (+0,40 puncte procentuale), iar locurile de muncă vacante au cunoscut cea mai semnificativă creștere în rândul ocupațiilor de specialiști în diverse domenii de activitate — grupa majoră 2 (+3.500 locuri vacante).

La polul opus, singura diminuare s-a regăsit în rândul funcționarilor administrativi — grupa majoră 4 (-0,09 puncte procentuale, respectiv—200 locuri vacante).

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.