nr. 142 (mai-iunie 2016) Anghel_Rugina
Anghel Rugină, cea mai preţioasă operă economică lăsată peste timp

Profesorul Anghel Rugină s-a născut la 24 mai 1913, în comuna Vărvoveşti, judeţul Galaţi. În 1942, şi-a susţinut teza de doctorat despre „Viaţa şi opera lui Dionisie Pop Martian”. Şi-a continuat specializarea la Universitatea din Freiburg, unde a luat un al doilea doctorat pe o temă de teorie monetară.

În 1949, a publicat lucrarea sa fundamentală „Geldttypen und Geltordnungen Fundamente fur eine echteallgemeine Gelt-und Wirtschaft Theorie”.

Din 1953, a lucrat în cadrul Fondului Monetar International şi a ţinut cursuri la Niagara University şi Northeastern University, unde a rămas până în 1983.În anul 1955 a devenit cetatean american .Profesorul Anghel Rugină este autorul unui proiect de reformă economică, pe care l-a prezentat guvernului român în anii 1991-1992.


Ca oaspete al Băncii Naţionale a României, în anul 2005, la o conferinţă de presă alături de guvernatorul
  Mugur Isărescu, reputatul economist şi-a reafirmat convingerea că un miracol economic este înca posibil în România.Tot în 2005, profesorul Anghel Rugină şi-a exprimat dorinţa de a dona Academiei Romaâne biblioteca sa şi o sumă consistentă de bani pentru instituirea unui premiu acordat pentru ideile noi aduse în domeniile economiei şi ştiinţelor sociale din România.


A fost membru al Asociaţiei economice americane, al Asociaţiei canadiene de economie, al Asociaţiei internaţionale de istoria economiei.


În 1990, Anghel Rugină a devenit membru de onoare al Academiei Române.
Lucrările reputatului profesor Anghel Rugină vor răzbate peste ani ca cea mai preţioasă operă economică lăsată peste timp.

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.