nr. 164 (martie - aprilie 2018) bt
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare salută achiziţia realizată de către BT în cadrul Victoriabank

BERD a salutat achiziţia realizată de către Banca Transilvania din România a 39,2% din acţiunile Victoriabank, o bancă cheie din Moldova. Este pentru prima oară după 2007 când o bancă străină intră pe piaţa din Republica Moldova.

În urma acestei tranzacţii, care s-a finalizat astăzi la Chişinău, Banca Transilvania a devenit cel mai mare acţionar al Victoriabank. BERD, care este acţionar minoritar, deţine împreună cu Banca Transilvania un pachet majoritar de 66,7% în cadrul băncii din Moldova.

BERD şi-a mărit participaţia în Victoriabank, ajungând la 27,5% în 2016, într-o încercare de a restabili un nivel eficient al guvernanţei corporative şi de a atrage un investitor strategic puternic către a treia cea mai mare bancă din Moldova. BERD şi-a consolidat participaţia prin intermediul unui vehicul investiţional, VB Investment Holding, situat în afara Moldovei, care este deţinut şi controlat de către Bancă.

Banca Transilvania şi-a realizat investiţia în Victoriabank utilizând acelaşi vehicul invetiţional.

Henry Russell, Director BERD, Instituţii financiare, Balcanii de Vest, Belarus, Moldova şi Ucraina, a declarat: „Suntem foarte mândri că am reuşit să atragem un partener strategic puternic precum Banca Transilvania, care să devină acţionar al Victoriabank. Urmatorul pas luat în considerare de către BERD este repornirea programului de creditare pentru întreprinderile mici şi mijlocii din Moldova, prin finanţarea Victoriabank, ceea ce ar permite acordarea de împrumuturi pe termen mai lung către IMM-uri, contribuind astfel atât la creşterea acestora, cât şi la crearea de locuri de muncă şi creştere economică, în general. Considerăm că intrarea pe piaţa din Moldova a Băncii Transilvania este un pas important către restructurarea şi modernizarea sectorului financiar al ţării.”

Banca Transilvania este a doua bancă din România în funcţie de active, BERD fiind acţionar minoritar al acesteia.

BERD a reprezentat un finanţator important al sistemului bancar din Moldova, însă şi-a redus volumul total de creditare acordat sectorului financiar pentru a se concentra pe cele câteva bănci active la nivel local, care sunt deţinute de acţionari transparenţi şi respectă standardele ridicate de guvernanţă corporativă, integritate şi performanţa financiară sănătoasă. Instituţia este pregătită să reia relaţia de afaceri cu băncile care respectă aceste standarde înalte.

BERD este un investitor important în Moldova. Doar în 2017, Banca a investit o sumă record de 130 milioane de euro în economia ţării. De la iniţierea operaţiunilor în această ţară, BERD a investit în total peste 1 miliard EUR în sectoare precum infrastructura, energie, bancar, industrie, comerţ şi agricultură.

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.