nr. 142 (mai-iunie 2016) boli_inima1
Bolile cardiovasculare sunt cel mai mare flagel al zilelor noastre

Bolile cardiovasculare sunt cel mai mare flagel al zilelor noastre. Putem să-l ameliorăm schimbându-ne stilul de viaţă, iar alimentaţia este foarte importantă în acest sens. Unul dintre factorii de risc cardiovasculari, hipertensiunea arterială, dislipidemia – creşterea colesterolului şi diabetul se remarcă ca factori dismetabolici ce pot fi corectaţi prin alimentaţie selectivă. Lista alimentelor de evitat în hipertensiunea arterială este valabilă şi în insuficienţa cardiacă.

Sarea este interzisă hipertensivilor,aşadar solniţa cu sare trebuie să dispară de pe masa celor predispuşi sau a celor care suferă de această afecţiune. Practic însă, sarea nu apare numai în solniţă, ci şi în toate alimentele sărate, cum sunt: preparate tradiţionale româneşti: pastramă, telemea, murături, ciorbă de potroace, produse supermarket: mezeluri/pate de ficat, brânzeturi procesate, peşte congelat, icre, unele condimente sărate colorate, care pot înşela vigilenţa consumatorului, exemple relevante fiind: muştarul, ketch-up/bulion, vegeta/delicat, cuburile knorr. Condimente alternative permise sunt: ceapa / usturoiul, piperul, hreanul, ardeiul iute. Pâinea conţine sare; alternativa sănătoasă este pâinea fără sare  Colesterolul în exces este şi el un factor de risc pentru infarctul miocardic .Colesterolul este o grăsime cu structură chimică steroidală necesară organismului uman din punct de vedere structural şi funcţional.

Colesterolul în exces, mai ales colesterolul „rău” -LDL s-a dovedit a fi un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, mai ales a infarctului miocardic şi accidentului vascular cerebral. Colesterolul se găseşte doar în produsele animale, de aceea este puţin probabil să fie crescut la vegetarieni. Totuşi, există şi o verigă metabolică de sinteză a colesterolului în organism, la nivelul ficatului. De aceea alimentele bogate în colesterol trebuie evitate la pacienţii cardiaci: gălbenuşul de ou de gâscă, curcan, raţă şi găină, ficatul de miel, vită, porc, pui, şi pate, peştele şi uleiurile de peşte :cod, sardine, păstrăv, hering, somon, mâncărurile fast food, grăsimile şi uleiurile animale -unt, scoici şi fructe de mare: shrimp, calamari, caracatiţă, carne procesată:bacon, cârnaţi, salam, wurst, carne roşie ;viţel slab gătit, miel, iepure, brânzeturi: cedar, feta, topită, parmezan, de capră, mozarella, tilsit, roquefort, prăjituri :biscuiţi danezi, ecleruri şi plăcinte, nuci şi seminţe, avocado, ciocolată.  

De asemenea ciocolata neagră şi cafeaua, interzise la pacienţii cu aritmii cardiace. La pacienţii cu aritmii cardiace mai sunt interzise următoarele băuturi: cafea, capuccino, espresso, latte macchiatto, răcoritoare de tip cola, ceai negru, ceai verde, ca şi ciocolata neagră. Iată aşadar doar câteva motive relevante pentru care trebuie să acordăm atenţia cuvenită alimentaţiei, pentru ca inimile noastre să bată cât mai bine.

Tag

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.