Ind. agroalimentara magazin
Calitatea alimentelor vândute cu aceeaşi etichetă în state din Est şi din Vest un subiect intens dezbătut în cadrul Comitetului Economic şi Social European

Studiile care compară calitatea alimentelor vândute cu aceeaşi etichetă în state din Est şi din Vest a fost un subiect intens dezbătut în cadrul Comitetului Economic şi Social European. Participanţii la dezbatere au remarcat că nu doar alimentele, ci şi medicamentele sau serviciile bancare riscă să fie afectate de acest fenomen al „dublului standard” la nivel european, se preciza într-un comunicat de presă emis pentru presa de profil. La întâlnire a fost prezentă şi europarlamentarul Daciana Sârbu care a fost invitată să susţină o prezentare a temei dublului standard.

„Calitatea diferită a produselor vândute cu aceleaşi denumiri şi etichete în state din Est şi din Vest este o preocupare importantă pentru cetăţenii din mai multe ţări, printre care se numără şi România. Studiile care compară calitatea alimentelor vândute cu aceeaşi etichetă în state din Est şi din Vest ar trebui realizate după o metodologie comună şi coordonate la nivel european, iar instituţiile europene trebuie să ia măsuri pentru a asigura egalitatea consumatorilor în UE. Studiile prin care sunt analizate comparativ astfel de produse sunt esenţiale pentru a fundamenta decizii, dar fiindcă unele date au fost contestate. Fără date certe, nu putem avea o înţelegere completă asupra situaţiei şi de aceea nu pot fi propuse soluţii eficiente. Cea mai potrivită cale de urmat este realizarea testelor sub coordonarea instituţiilor europene, folosind aceeaşi metodologie peste tot. Avem nevoie de claritate şi de dovezi verificabile pentru a depăşi blocajul actual: producătorii susţin că produsele sunt diferite pentru a satisface gusturile diferite ale consumatorilor, în timp ce oamenii cer ca produsele să aibă aceeaşi calitate peste tot. Responsabilitatea le revine instituţiilor europene, iar acestea nu ar trebui să o paseze către industria alimentară. Iniţiativele industriei alimentare prin care să răspundă acestei preocupări a cetăţenilor sunt binevenite, dar nu ne putem baza pe ele ca unic instrument pentru a rezolva această situaţie. E nevoie de implicarea instituţiilor, atât la nivel european, cât şi în statele membre. A lasă industria alimentară să rezolve problema în relaţia directă cu consumatorii nu va conduce la niciun rezultat, aşa cum s-a văzut şi în alte situaţii”, a afirmat eurodeputatul Daciana Sârbu.

Potrivit comunicatului de presă, prezentarea a fost susţinută în cadrul reuniunii dedicate consumatorilor şi mediului, care s-a bucurat de participarea mai multor experţi şi lideri ai asociaţiilor pentru protecţia consumatorilor din ţări precum Grecia, Bulgaria, Letonia, Portugalia, Polonia, Olanda. Unii participanţi la dezbatere au subliniat faptul că nu doar alimentele, ci şi alte categorii de bunuri şi servicii riscă să fie afectate de acest „dublu standard” – exemplele oferite de aceştia fiind medicamentele şi serviciile bancare.

Comitetul Economic şi Social European (CESE) este un organism consultativ al UE format din reprezentanţi ai organizaţiilor lucrătorilor şi angajatorilor şi ai altor grupuri. Avizele sale pe probleme europene sunt înaintate Consiliului, Comisiei şi Parlamentului European, Comitetul acţionând, astfel, ca o punte între instituţiile europene cu rol de decizie şi cetăţenii UE.

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.