nr. 155 (iunie-iulie 2017) canicula
Canicula ne afectează starea de sănătate

Canicula un fenomen care afectează din ce în ce mai acut România şi în această vară poate produce mari probleme de sănătate celor care nu respectă câteva reguli esenţiale de protecţie.

Meteorologii consideră caniculă temperaturile care depăşesc 30 de grade Celsius. Dacă termometrele din staţiile meteorologice arată temperaturi de 30 de grade Celsius, temperatura pe care corpul uman o va resimţi va fi cu opt grade mai mare.

La 30 de grade la umbră deja starea de disconfort se instalează,porii pielii se dilată, transpiraţia abundă iar senzaţia că faţa ne ia foc este evidentă. Există câteva sfaturi ne vor ajuta sa luptăm cu torida caldură şi să ne păstrăm prospeţimea,starea de spirit şi sănătatea corporală.

Ziua trebuie planificată astfel încât să ne petrecem cât mai puţin timp afară în timpul orelor de vârf (11:00-15:00 ). Iar dacă trebuie să ieşim afară va trebui să mergem pe la umbră.

Este obligatoriu să purtăm pălărie şi haine deschise la culoare care resping caldura fiind preferate materialele naturale cum este bumbacul sau inul.

Când suntem nevoiţi să petrecem mai mult timp afară trebuie să ne asigurăm că suntem hidrataţi iat înainte de a pleca să luăm cu noi o sticuluţă cu apă..

Alimentaţia trebuie şi ea să fie bogată în legume şi fructe care hidratează, mâncarea rece fiind recomandată.

Sunt recomandate ceaiurile de mentă şi faceti duşuri cu apă călduţă.Pentru a face faţă caniculei trebuie să consumăm cel putin doi litri de lichide la temperatura camerei dar şi ceaiuri de mentă sau băuturi puternic mineralizate. În acelaşi timp, se recomandă reducea consumului de cafea şi interzicerea celui de  băuturi alcoolice. Pentru că prin transpiraţie se elimină sărurile minerale din organism trebuie să ne protejăm cu suplimente minerale şi vitamine din farmacie.

Persoanele cele mai expuse la efectele negative ale caniculei sunt bătrânii, în special cei peste 75 de ani şi persoanele care suferă de anumite boli cardiace, de tiroidă, boli tumorale şi chiar mentale şi care au o anumită medicaţie este de preferat să evite soarele cât mai mult.

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.