ACTUALITATE bani-lei
Câștigul salarial mediu net a scăzut cu 8,1%; cele mai mari câștiguri, în domeniul IT

Câștigul salarial mediu nominal net a fost de 1.943 lei în prima luna lui 2016, în scădere cu 171 de lei față de decembrie 2015, cu 8,1%. Cel mai mult s-a căștigat în activități de servicii în tehnologia informației, iar cel mai puțin în hoteluri și restaurante, potrivit datelor remise de către Institutul Național de Statistică (INS).

Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,7%. Câștigul salarial mediu nominal brut a fost în ianuarie de 2.688 de lei, cu 8,3% mai mic decât în luna decembrie 2015.

Conform INS, valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (5.113 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.163 lei).

De-a lungul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în special de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie) care influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Raportat la evoluția prețurilor de consum, indicele câștigului salarial real a fost de 92,6% pentru luna ianuarie 2016 față de februarie.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net:

• cu 33,1% în silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură)

• cu 30,9% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului

• între 20,5% și 29,5% în activități de editare, extracția minereurilor metalifere, transporturi pe apă, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi aeriene, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, cercetare-dezvoltare

• între 15,0% și 19,5% în fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, colectarea și epurarea apelor uzate, fabricarea produselor din tutun, industria metalurgică, telecomunicații, extracția cărbunelui superior și inferior, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, depozitare și activități auxiliare pentru transport, alte activități de servicii.

Creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-au înregistrat în sectorul economic doar în tranzacții imobiliare (cu 2,6%), activități de servicii în tehnologia informației (cu 0,7%). Acestea s-au datorat în principal primelor ocazionale și realizării de producții sau încasări mai mari.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (cu 1,9%), respectiv în administrația publică (cu 1,4%). În sănătate și asistență socială câștigul salarial mediu net a crescut ușor comparativ cu luna precedentă, respectiv cu 0,2%.

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.