Cercetarea agricolă, în dezbatere

Recent, la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ministrul Achim IRIMESCU a prezidat dezbaterile referitoare la problemele actuale din cercetarea agricolă românească. Astfel, au fost organizate două întâlniri de lucru, la prima (orele 10:00 – 14:00) fiind invitaţi reprezentanţii staţiunilor de cercetare, iar la cea de-a doua (15:00 – 17:00) reprezentanţii producătorilor agricoli şi cei ai Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu – Siseşti” (ASAS).

Ministrul Achim IRIMESCU a prezentat principalele probleme cu care se confruntă cercetarea agricolă, printre acestea numărându-se: lipsa de orientare a cercetării spre eficientizarea activităţii producătorilor agricoli din sectorul vegetal şi zootehnic, accesul restricţionat al unităţilor de cercetare-dezvoltare la competiţiile de programe şi proiecte de cercetare, insuficienţa fondurilor pentru plata personalului angajat, lipsa de motivare a specialiştilor pentru continuarea activităţii în cercetare, concomitent cu descurajarea tinerilor pentru a se angaja în sistem, lipsa activităţii de extensie.

De asemenea, ministrul IRIMESCU a prezentat participanţilor la discuţii şi soluţiile de redresare ale sectorului cuprinse în proiectul de act normativ, după cum urmează: regândirea sectorului de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, eficientizarea activității şi optimizarea valorificării produselor cercetării-dezvoltării-inovării în mediul privat, asigurarea accesului la surse noi de finanțare, înfiinţarea unei agenții naționale de management pentru cercetare-dezvoltare agricolă, în subordinea MADR, auditarea situației fiecărei stațiuni de cercetare-dezvoltare/institut de ramură.

“Este vorba de crearea unei agenții care să preia partea de cercetare de la ASAS şi să asigue o finanțare corespunzătoare cercetătorilor şi să stimuleze tinerii foarte buni să rămână în domeniu. De asemenea, avem nevoie de soluții moderne de irigat, fiindcă sistemul din România se bazează pe pomparea apei. Nu e normal să lăsăm apa să ajungă în Dunăre și după aceea sa o pompăm înapoi în sistemul de irigații”, a declarat ministrul Achim IRIMESCU.

Totodată, ministrul a mai precizat că este nevoie de soluții moderne pe care cercetarea trebuie să le ofere producătorului român. Spre exemplu, în sectorul vegetal, s-a ajuns ca foarte multe semințe să provină din străinătate. Şi in sectorul zootehnic există probleme: „România fiind printre primii producători de ovine din UE şi, cu toate acestea, nu reușește să iasă pe piața europeană pentru că rasele noastre nu sunt de carne, fiind forțați să trimitem animalele în viu către țările arabe”, a mai spus ministrul agriculturii.

La toate aceste probleme cercetarea poate veni cu soluții. Proiectul de lege se află în procedură de consultare publică pe site-ul MADR:

https://madr.ro/transparenta-decizionala/proiecte-de-acte-normative/download/2280_e1e77fda281015a1e3db646ba880a84f.html