Business News posta_romana
Compania Națională Poșta Română a virat în bugetul statului 163 de milioane de euro

Compania Națională Poșta Română a contribuit, în 2014 și 2015, cu 163 de milioane de euro la bugetul statului, bani ce reprezintă impozit pe profit, TVA aferentă contractelor comerciale, contribuție la bugetul de stat și la bugetele de asigurări sociale. În plus, Poșta Română a achitat integral, în iunie 2016, creditul de 100 de milioane de lei contractat la Eximbank în martie 2014, a anunţat compania.

Operatorul național de servicii poștale a virat la bugetul general consolidat, anul trecut, 334,6 milioane de lei (74,9 milioane de euro) din care 23%, respectiv 76 de milioane de lei (17 milioane de euro), constituind TVA aferentă contractelor comerciale. Contribuțiile la bugetele de asigurări sociale reprezintă 61,6%, respectiv 206 de milioane de lei (46,2 milioane de euro). De asemenea, impozitul pe profit achitat pentru anul 2015 se ridică la 10,5 milioane de lei (2,36 milioane de euro).

„Poșta Română depune eforturi substanțiale pentru menținerea disciplinei financiare și pentru asigurarea unui raport pozitiv între veniturile și cheltuielile companiei. Anii de risipă și de gestionare defectuoasă a resurselor financiare ale companiei atârnă greu în activitatea operatorului de servicii poștale. Cu toate acestea, Poșta Română a reușit să crească bugetul alocat investițiilor, esențiale pentru creșterea calității serviciilor și pentru implementarea unor proiecte noi”, a spus Alexandru Petrescu, directorul general al Poștei Române.

Poșta Română a încheiat anul 2015 cu un profit operațional de 6,8 milioane de lei. Rezultatul final a fost afectat negativ de amenda Consiliului Concurenței (33 de milioane de lei), pentru fapte presupus a fi săvârșite în perioada 2011 – 2012 și pe care Poșta Română a contestat-o în instanță. În bugetul de venituri și cheltuieli al companiei pentru anul 2016 este prevăzut un rezultat brut pozitiv de 4 milioane de lei.

Printre obiectivele companiei, pentru perioada 2015 – 2019, se află realizarea de profit anual cel puțin la nivelurile prevăzute în bugetul de venituri și cheltuieli al Poștei Române, modernizarea informatică și informațională, dar și creșterea satisfacției clienților.

Poşta Română, companie controlată de stat prin Ministerul Comunicaţiilor, estimează un profit brut de 4 milioane lei în acest an, de aproape cinci ori mai mic faţă de cel realizat anul trecut, de 19,2 milioane lei.

Veniturile totale estimate pentru acest an sunt de 1,175 miliarde lei, în creștere cu 6,6% față de anul 2015. Această majorare este determinată de creșterea veniturilor de exploatare cu 5,4%, în principal ca efect al creșterii veniturilor din producția vândută.

Poşta a obţinut anul trecut un profit brut de 19,2 milioane de lei (4,3 milioane de euro), ca urmare a reducerii cheltuielilor, în condiţiile în care compania se confruntă cu o scădere a încasărilor din activitatea de bază. Pentru compania de stat, 2015 este al doilea an la rând pe profit, câştigurile venind după o perioadă de cinci ani de pierderi.

Societatea estimează un număr de 26.370 salariați la sfârșitul anului 2016. 

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.