nr. 140 (martie-aprilie 2016) Tarom_demiteri
Concluziile controlului efectuat la Tarom

Christian Heinzmann, directorul general al companiei Tarom şi Tiberiu Ticlea, directorul administrativ au fost revocaţi din funcţii.

Corpul de Control al ministerului Transporturilor a publicat concluziile controlului efectuat la Tarom potrivit cărora compania nu a respectat Codul Muncii şi nu a implementat toate acţiunile din planul de management, fapt ce a dus la curse anulate şi pierderi pentru companie de un milion de dolari.

Raportul negativ al Corpului de Control al ministerului Transporturilor în cazul Tarom arată că „bugetul de venituri şi cheltuieli nu a fost fundamentat pe baze reale: cu toate că se cunoştea faptul că la sfârşitul anului 2015 o aeronavă deţinută în leasing de Tarom va fi returnată proprietarului şi implicit acest demers presupunea anumite costuri, acestea nu au fost prevăzute în buget decât la un nivel mult mai mic”.

Raportul mai evidenţiază că nu au fost respectate prevederile Codului Muncii şi Regulamentul Intern în ceea ce priveşte întocmirea pontajelor şi evidenţa prezenţei personalului Direcţiei Tehnice. „Acordarea, la angajare, a unor salarii discriminatorii raportat la nivelul salariilor celorlalţi salariaţi Tarom, fără a se ţine cont de nivelul şi responsabilităţie postului şi nici de nivelul de salarizare existent în companie pentru posturi similare.De asemenea 1.500 de zile în care personalul a fost în concediu medical, este o altă indisciplină. „ se mai arată în concluziile raportului.

Ca urmare a neregulilor constatate, s-a înregistrat un număr mare de curse anulate sau întârziate, cu consecinţe negative asupra bugetului companiei- diminuarea veniturilor din exploatarea şi plata unor despăgubiri în valoare de circa un milion de dolari.

„La solicitarea directorului general al Tarom au fost achiziţionate, fără fundamentare, servicii externe de audit pentru verificarea stocurilor de piese de schimb/componente aeronave şi a comenzilor efectuate de direcţia tehnică raportat la necesităţile operaţionale. Rezultatele acestuia nu au fost valorificate prin măsuri concrete care să conducă la înlăturarea deficienţelor constatate în activitatea direcţiei tehnice”, mai arată raportul.

Corpul de Control al ministerului Transporturilor a concluzionat că lipsa de responsabilităţi clare a condus la crearea unui climat tensionat şi o comunicare defectuoasă între compartimente.

Ca urmare a concluziilor raportului negativ, Consiliul de Administraţie al Tarom i-a revocat din funcţii pe Christian Heinzmann, directorul general al companiei Tarom şi Tiberiu Ţiclea, directorul administrativ. Noul director general interimar al companiei este Gabriel Stroe care a ocupat funcţia de director financiar al companiei Tarom, iar Florin Susanu, directorul de operaţiuni de zbor, va prelua funcţia de director general adjunct interimar.

Christian Heinzmann nu a participat, la întâlnirea cu administratorii Tarom invocând motive de sănătate.

„Managerul trebuia să asigure resursele financiare şi de personal pentru îndeplinirea misiunii companiei. Lipsa de responsabilitate şi deficienţele de management nu mi se par în regulă. Sunt lucruri privind nerealizarea bugetului de venituri şi cheltuieli ; în loc să aibă 8 milioane de milione pierderi, au avut 41 de milioane. Asta în condiţiile în care anul trecut preţul cherosenului a scăzut spectaculos. Dacă nu era nici acest avantaj, aveam un dezastru”, a afirmat ministrul de resort Dan Costescu.

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.