nr. 158 (septembrie-octombrie 2017) baciu elo
Conferinţă europeană pe tema biodiversităţii, la Bucureşti

În data de 20 septembrie a.c., la Hotelul Intercontinental din Bucureşti, a avut loc un eveniment a cărui tematică a vizat conservarea biodiversităţii.

Wildlife Estates Label, împreună cu Organizaţia Europeană a Proprietarilor de Pământ – ELO şi Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, i-au invitat pe specialişti şi jurnalişti la o întâlnire de tip forum, la care au participat proprietari de terenuri, manageri, ONG-uri, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor naţionale şi regionale, care şi-au împărtăşit experienţele legate de conservarea naturii şi gestionarea terenurilor.

În deschiderea conferinţei, ministrul agriculturii, Petre Daea, a vorbit despre relaţia dintre fermieri şi biodiversitate.

“De foarte multe ori fermierii vin să se plângă de atacurile animalelor sălbatice, de pierderile suferite”, a declarat Petre Daea. „Răspunsurile sau soluţiile, uneori, nu vin, pentru că e greu să cântăreşti un răspuns corect, când doreşti să-ţi păstrezi biodiversitatea şi, în acelaşi timp, să nu afectezi interesul cetăţeanului. De aceea, pentru a le echilibra, trebuie să le susţinem prin sume pe care trebuie să le dăm celor care sunt afectaţi.

Biodiversitatea nu este numai un concept, ci este o realitate”, a continuat ministrul agriculturii. „Cum putem păstra această realitate, ce putem face din punct de vedere al politicilor în domeniu, până unde ne ducem cu acestea, în aşa fel încât această biodiversitate să se păstreze? Biodiversitatea înseamnă tot ceea ce există şi ceea ce putem păstra în interiorul unui spaţiu dat, iar dacă putem vorbi la modul concret trebuie să procesăm astăzi cu ochii imaginile pe care le vedem în jur. România se bucură din punct de vedere natural de o diversitate care merită, pe de o parte, să fie văzută, pe de altă parte înţeleasă şi nu în ultimul rând conservată, păstrată şi predată generaţiilor viitoare”, a încheiat Petre Daea.

La rândul său, Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, a subliniat importanţa aspectelor dezbătute în cadrul conferinţei. În contextul măsurilor de conservare a biodiversităţii si a protecţiei ecosistemelor, respectiv a agroecosistemelor, liderul LAPAR a anunţat intrarea în vigoare a noului cod de bune practici agricole. În acelaşi timp, domnia sa a criticat activitatea unor autorităţi publice, cum este Ministerul Mediului, care nu se implică în campaniile de informare a fermierilor şi nu numai, în ceea ce priveşte protecţia mediului.

În cadrul evenimentului, Wildlife Estates Label a anunţat că îşi extinde reţeaua în Europa de Est. Eticheta Wildlife Estates Label a fost dezvoltată ca un mijloc de a recunoaşte administrarea exemplară a proprietarilor de terenuri din Europa şi de a-i face mai vizibili societăţii ca păzitori puternici ai naturii. La ora actuală, reţeaua Wildlife Estates cuprinde peste 270 de proprietăţi, cu aproape 1,5 milioane de hectare.

România este unică în ceea ce priveşte nivelurile ridicate ale biodiversităţii şi ale sistemelor ecologice intacte. Flora specifică din Delta Dunării, densitatea ridicată a carnivorelor mari şi pădurile extinse care acoperă Munţii Carpaţi sunt unele dintre cele mai importante şi mai cunoscute aspecte care atestă bogăţia biologică a ţării. Sistemele de monitorizare şi studiile ştiinţifice trebuie să stea la baza conceperii planurilor de gestionare a faunei sălbatice şi a conservării biodiversităţii. Proprietarii de terenuri, administratorii de terenuri şi fermierii au un rol esenţial în păstrarea ecosistemelor pentru generaţiile viitoare.

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.