Consecințele nutriţiei incorecte

Bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul,obezitatea şi bolile pulmonare distructive, care reprezintă 70% din cauzele de mortalitate în lume, sunt cauzate de stilul de viaţă, susţine preşedintele de onoare al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, nutriţionistul Nicolae Hâncu.

Nutriţia este o mare plăcere. Americanii spun că sunt trei mari plăceri: mâncatul,sexul şi a treia – plăcerea de a-i conduce pe alţii. Mulţi oamenii au după o anumită vârstă o celulă canceroasă în corp, dar nu toţi fac cancer. Drumul acesta de la celulă la cancer de multe ori trece prin nutriţie. Nutriţia ne provoacă pe noi toţi, fie copii, părinţi, sportivi, politicieni şi chiar preoţii care trebuie să ţină post.Nutriţia provoacă prin lucruri fireşti precum foamea.Când se apropie ora mesei, cu toţii ne gândim că urmează un moment plăcut.De asemenea, provocarea vine, de exemplul prin oferta extraordinară a societăţii de consum din care facem parte. Intri într-un mall din oraş, te duci la cumpărături şi faci greşeala să fii nemâncat când pleci de acasă.

Prima provocare – mirosul de patiserie extraordinar. Dintr-un grup mare de persoane care intră în mall, jumătate se opresc să mănânce.Şi iată cum provocările sunt la tot pasul. În stânga sunt sandwiciurile de tot felul, iar în dreapta este cafeaua sau băutura carbogazoasă. Mâncatul pe stradă face parte din stilul de viaţă al omului modern şi al omului care se grăbeşte. Un alt sindrom este cel al reclamelor care se fac la posturile de televiziune.Există spoturi care spun să consumaţi cu moderaţia zahăr, sare şi grăsimi şi după aceea se face publicitate la ciocolată sau patiserie şi fel de fel de produse ale multinaţionalelor la preţuri destul de avantajoase pentru că, fără îndoială, şi aceasta este o mare provocare.În aceste condiţii cum putem face faţă provocărilor? Victor Hugo spunea că există o singură şi sinceră dragoste a omului în viaţă: dragostea pentru mâncare. Subscriu la afirmaţia lui pentru că prin profesie îmi dau seamă de victimele dragostei pentru mâncare. Însă trebuie să facem faţă acestor provocări .În faţa acestora, sunt două moduri de a reacţiona : o atitudine pozitivă şi una negativă. Atitudinea pozitivă ar fi să mâncăm sănătos, nutriţia sănătoasă să fie parte din viaţa noastră de zi cu zi.

A mânca sănătos este o problemă de învăţare. Trebuie să învăţăm să mâncăm sănătos exact la fel cum am învăţat să scriem şi să citim. Este uimitor faptul că acest parametru- nutriţia reprezintă cel mai important factor extern care influenţează sănătatea omului.Uimitor este faptul că nu se învaţă nutriţia. Ea trebuie să fie învăţată la grădiniţă, şcoală, universitate.Practic omul trebuie să înveţe nutriţia toată viaţa.În ziua de astăzi puţini sunt oamenii capabili să-şi calculeze aportul caloric.

Aportul caloric este, practic, baza nutriţiei, pentru că a mânca mai multe calorii sau mai puţine prin alimente ne conduc la ceea ce înseamnă modificarea greutăţii corporale, ori greutatea corporală e unul dintre parametrii cei mai importanţi pe care noi putem să-l urmărim, prin care putem vedea dacă mâncăm sau nu corect. Nu este un parametru absolut, dar este extrem de uşor de urmărit.Acest necesar de calorii se schimbă pe parcursul vieţii, de la tânărul care face sau nu sport, la femeia gravidă sau la persoana vârstnică.El subliniază faptul că este important şi de unde obţinem caloriile: Principiile de bază spun 50-55% calorii din glucide, 30% lipide şi restul proteine, dar nu trebuie să ne rezumăm la acestea pentru că importante sunt, de asemenea, vitaminele şi mineralele Stilul de viaţă provoacă 70% din mortalitatea planetară.

Concluzionând susţin că alimentaţia este corelată cu un spectru enorm de boli, denumite bolile cronice netransmisibile – bolile cardiovasculare, cancer, diabet,obezitate, boli pulmonare distructive. Aceste boli se mai numesc boli ale stilului de viaţă pentru că nutriţia , sedentarismul, fumatul şi abuzul de alcool sunt principalii factori care produc aceste boli. Bolile cornice netransmisibile răspund de 70% din mortalitatea planetară”, a declarat nutriţionistul Nicolae Hâncu, Preşedintele de onoare al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.