nr. 141 (aprilie-mai 2016) omv-petrom
Consiliul Concurenței a câştigat definitiv procesele cu toate cele şase companii petroliere sancţionate în 2011

Consiliul Concurenței a câştigat definitiv procesele cu toate cele şase companii petroliere sancţionate în 2011-OMV Petrom Marketing,Rompetrol Downstream SRL,Mol România Petroleum Products SRL,ENI România SRL şi Lukoil România SRL.Potrivit comunicatului Consiliului Concurenței, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat irevocabil că și compania Lukoil România a încălcat legea concurenței prin participarea la o înțelegere de tip cartel, alături de alte companii active pe piața carburanților. Instanța a redus amenda aplicată de Consiliul Concurenței de la 136,8 milioane lei la 109,5 milioane lei.

„Toate cele șase cazuri au fost confirmate de Înalta Curte, ceea ce reprezintă recunoașterea faptului că deciziile noastre sunt corecte și bine fundamentate, similar autorităților de concurență din alte țări. Regulile europene de concurență se aplică strict în România atât de Consiliul Concurenței, cât și de instanțe și nici chiar cele mai mari companii nu sunt deasupra legii. A fost o procedură complicată și de lungă durată, timp în care echipa noastră de experți a depus eforturi deosebite”, a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

La sfârșitul anului 2011, Consiliul Concurenței a sancționat șase companii petroliere cu amenda de 891 milioane lei (205 milioane euro) pentru încheierea unei înțelegeri anticoncurențiale. Aceasta a fost cea mai mare amendă dată în istoria Consiliului Concurenței.

În urma investigației, autoritatea de concurență a constatat că cele șase companii au încălcat atât Legea Concurenței, cât și Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene (TFUE) prin stabilirea retragerii simultane de pe piață a sortimentului de benzina Eco Premium.

OMV Petrom, care la data încălcării legii opera benzinării Petrom și Petrom V, a fost amendată cu 366,5 milioane de lei, OMV Petrom Marketing a luat o amendă de 137,2 milioane de lei (opera benzinăriile OMV), Rompetrol Downstream a primit o sancțiune de 159,5 milioane de lei, Lukoil România a plătit 136,8 milioane de lei, MOL România — 80,2 milioane de lei, iar ENI România — 11,1 milioane de lei.

Potrivit sursei citate, amenzile au fost executate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Tag

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.