nr. 155 (iunie-iulie 2017) harta sah
Criza politică, un joc al orgoliilor care destabilizează economia României!

Criza politică pe care România o traversează în acestă perioadă seamănă mai degrabă  cu un joc al orgoliilor. Bineînţeles că, toată această situaţie se răsfrânge asupra economiei naţionale şi a cetăţenilor, deopotrivă.

Primul impact al acestei situații fragile a fost resimţit în cotația euro-leu şi în căderea liberă a prețurilor la produsele destinate exportului, ceea ce, indubitabil, generează un haos în buzunarul şi visteria statului. Pe de altă parte, la nivel european şi mondial situaţia creată pe scena politică depreciază economia şi decapitalizează mediul de afaceri prin pierderea credibilităţii şi siguranţei.

Suntem cu toţii consternaţi de această abordare imatură. Parcă trăim o luptă a românilor contra români, într-un manej politic improbabil. Eu cred că politica nu trebuie să însemne doar lupta pentru un loc în fotoliul de parlamentar, iar după terminarea alegerilor şi ocuparea funcţiei dorite “alesul neamului” să se ocupe doar de interesele proprii sau, mă rog, de grup sau de partid. Noi avem nevoie de politicieni devotaţi  naţiunii şi bunăstării ei şi interesaţi de bunul mers al economiei româneşti. Predictibilitatea actului politic, conform constituţiei, trebuie să se facă pe o perioadă de 4 ani și să avem o continuitate firească a guvernării şi a obiectivelor promise.

Lipsa de predictibilitate este un lucru foarte grav astăzi în România, pentru că atribuţiile sunt pasate ca într-un joc de “ping-pong” de la unii la alţii. Această stare de fapt în care victoriile şi realizările sunt ale puterii, iar eşecurile ale contracandidaţilor, creează o instabilitate generală distructivă.

Nu este de neglijat faptul că activitatea membrilor guvernului trebuie să fie ca a oricărui funcţionar public, la fel ca în celelalte state membre ale Uniunii  Europene, în folosul şi în interesul cetăţenilor săi. Nu este normal ca miniştrii să fie schimbaţi din şase în şase luni, pentru că nu acest lucru ni s-a promis în programul de guvernare. Lapte şi miere a fost oferta pentru actualul mandat, iar incapacitatea îndeplinirii promisiunilor poate fi o găselniţă de a arunca pisica moartă în cârca miniştrilor. Dezbină şi condu este, după cum se pare, în acest moment şi în contextul mişcărilor politice, “atributul legislativ” în jocul de-a puterea.

Personal, sunt încă o dată surprinsă de această abordare politică maliţioasă, care nu ţine cont de interesul suprem al naţiunii. Nu este atributul meu de a spune cine este mai bun sau cine trebuie să facă parte din echipa de guvernare, însă, în acest moment, lucrurile la nivel economico-financiar sunt atât de severe şi grave, încât cel mai iscusit economist şi finanţist sau cel mai destoinic şi priceput manager nu poate echilibra balanţa României.

Am condamnat şi pedepsit pentru subminarea economiei naţionale şi pentru genocid, dar ceea ce se întâmplă acum, după 1990, când s-a distrus în masă industria, nu poate fi etichetat tot ca subminare şi “genocid economic”. Şi până la urmă nici nu ne interesează cine ocupă fotoliile de miniştri, dar suntem direct interesaţi cine sunt partenerii de dialog şi cine sunt cei care pot susţine cu adevărat interesele naţiunii. Numai aşa vom putea recâştiga credibilitatea investitorilor, vom putea atrage fonduri europene de dezvoltare şi vom redeveni o ţară stabilă. Concluzia e clară în acest moment. Criza politică, devenită un joc al orgoliilor, destabilizează economia României şi nu este bine!

 

 

 

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.