Interviu cu domnul dr. Adrian Cacovean, specialist in medicina cardio-vasculara

– Stimate domnule doctor Adrian Cacovean, care sunt principalii factori care genereaza bolile cardio-vasculare?

– Stilul actual de viata, indepartarea de felul natural de a fi al omului, unele tratamente actuale cu succese in anumite boli si contraindicatii in altele, sunt numai cativa factori care genereaza bolile cardio-vasculare. Trebuie stiut ca orice boala determina reactii de aparare, de adaptare si de compensare a organismului. De asemenea, orice boala se vindeca cu un deficit, cu sechele, depinzand de capacitatea organismului de a invinge afectiunea si prin revenirea acestuia la un nou echilibru, mai mult sau mai putin apropiat de cel originar. In general, omul merge la medic cand este deranjat de simptome, adesea durerea avand un rol hotarator in a cere ajutor medical; simptomele sunt traducerea luptei pe care omul o da pentru a se opune dezechilibrului functional sau anatomopatologic. Medicina occidentala vine cu „barosul”, cu doze ponderale, suprimand martorul – simptomul sau semnul presupusului inamic, de exemplu inflamatia –, dar nu se adreseaza direct cauzei, ci doar unei verigi din lant, niciodata omului intreg, ca pacient. Astfel, bolile se adancesc, una cladita pe ramasitele celeilalte, atacand in final sistemul cardiovascular si sistemul nervos.

– Ce sfaturi oferiti pentru preintampinarea afectiunilor cardio-vasculare?

– Este foarte important ca preintampinarea afectiunilor cardio-vasculare sa se faca vremelnic, printr-un comportament uman de prevenire, si nu doar atunci cand apar primele semne autentice ale bolii. Practic, de noi depinde ce alegem sa facem cu sanatatea, respectiv cu viata noastra. Asadar, reintoarcerea la un mod natural si echilibrat de viata, cu o alimentatie sanatoasa, cu miscare periodica si cu respectarea orelor de somn sunt doar cateva reguli de bun simt care ajuta omul in a avea o viata sanatoasa. De asemenea, reintoarcerea la un mod religios autentic, la credinta crestin-ortodoxa romaneasca, precum si schimbarea purtarii noastre prin revenirea la valorile autentice adevarate, sunt elemente spirituale esentiale pentru preintampinarea oricaror dezechilibre umane si functionale.

– Care sunt performantele dumneavoastra in acest domeniu, al medicinei cardio-vasculare?

– Fiecare caz este unic in felul sau si reprezinta o incercare pe care o trec sistematic cu ajutorul Bunului Dumnezeu si cu participarea pacientului. Zi de zi intalnesc cazuri noi, boli particularizate fiecarui pacient: varice, ulcer venos, insuficienta venoasa cronica etc. Astfel, in experienta mea am acumulat peste 3.500 de interventii chirurgicale, peste 45.000 de consultatii si tratamente, precum si peste 1.500 de ecografii Doppler vasculare. De asemenea, medicina reglarii fiziologice, acupunctura clasica, homeopatia si homeomezoterapia, care sunt terapii alternative, alaturi de terapiile complementare si de medicina generala si de chirurgie ajuta, intr-o simbioza perfecta, la stabilirea echilibrului pacientului, respectiv la vindecarea lui.

Unul dintre cazurile recente este cel al unui pacient cu insuficienta venoasa cronica posttrombotica stadiul C6 CEAP, un caz neglijat etiologic in tratament: gamba dreapta cu ulcer mai mult activ decat inchis, iar gamba stanga cu ulcer deschis de 36 ani, dupa 200 de internari in 36 de clinici. Intre timp s-a dezvoltat si arteriopatia cronica, cu ocluzie completa de artera femurala superficiala stanga. Prin aplicarea tratamentului etiologic al insuficientei venoase si tratamentul integrat ortodox si alternativ al arteriopatiei, pacientul are ulcerul inchis complet la membrul drept si aproape complet la celalalt, merge normal cu ischemia pe stanga, trecuta din stadiul 4 in stadiul 1 (fara claudicatie). Aproape zilnic ma intalnesc cu cazuri grave de arterita, unele trimise pentru amputatie in teritoriu, fiind cazuri limita. In urma ecografiei Doppler vasculare efectuata de mine si ulterior a interventiei vasculare de bypass, afirm, fara falsa modestie, ca spre surprinderea tuturor, majoritatea cazurilor au un final fericit si o evolutie incredibila.

– Domnule dr. Adrian Cacovean, unde va pot gasi pacientii care doresc sa se programeze pentru consultatii si investigatii clinice?

– Pacientii interesati de serviciile medicale cardio-vasculare ma pot intalni la policlinica Spitalului Judetean de Urgenta Valcea, Compartimentul de Chirurgie Vasculara, la centrele medicale Sanmed si Elim din Ramnicu Valcea, iar in Bucuresti, in fiecare zi de sambata, la centrul medical Bio Terra Med din cartierul Primaverii. De asemenea, cei care doresc sa afle mai multe lucruri despre activitatea si serviciile mele sau vor sa ma contacteze on-line o pot face pe www.dr-cacovean-adrian.ro.

Geo BELDIMAN

Din aceeasi categorie

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.