ACTUALITATE CCIB_China_Romania
Dezvoltarea relaţiilor româno-chineze, pe agenda CCIB

COMUNICAT DE PRESĂ

Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut o întrevedere cu o delegaţie condusă de Zeng Wengao, şef al Departamentului Organizatoric al Consiliului Districtului Longgang, diviziune administrativă a oraşului Shenzhen (R. P. Chineză). La întâlnire au participat, de asemenea, Mihai Andriţoiu, preşedintele Secţiunii Comerţ şi vicepreşedinte al Camerei bucureştene, precum şi Eugen Terteleac, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României în Italia.

În deschiderea întrevederii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a făcut o prezentare a Camerei bucureştene, subliniind rolul şi locul acesteia în viaţa economico-socială a ţării noastre, de-a lungul celor aproape 150 de ani de activitate neîntreruptă. De asemenea, preşedintele CCIB a vorbit despre strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene şi despre prioritatea acordată, încă din 2008, dezvoltării colaborării în plan economic şi comercial cu parteneri din R. P. Chineză. În acest context, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a amintit câteva dintre acţiunile de amploare organizate de Camera bucureşteană pe relaţia cu China şi a vorbit despre activitatea reprezentanţei CCIB deschise în luna octombrie 2012 la Beijing.

Cunoaştem potenţialul metropolei Shenzhen, mai ales în domeniul dezvoltării ramurilor avansate ale economiei. La rândul său, CCIB promovează noul, având o puternică secţiune de cercetare, dezvoltare, inovare. Iată deci un domeniu posibil de colaborare între Bucureşti şi Shenzhen, a cărei bază am putea să o realizăm prin convenirea şi semnarea unui Acord de cooperare” a declarat preşedintele Sorin Dimitriu.

Zeng Wengao a apreciat preocupările Camerei bucureştene în ceea ce priveşte impulsionarea relaţiilor economice şi comerciale româno-chineze şi a subliniat că România, ţara cu un potenţial de dezvoltare semnificativ şi cu o poziţie geostrategică deosebită, este interesantă atât pentru oamenii de afaceri chinezi, cât şi pentru cei din domeniul ştiinţei tehnologiei şi mediului academic.

Districtul Longgang, cu o suprafaţă de 387 km patrati şi o populatie de 4 milioane locuitori, este unul dintre cele mai mari districte ale oraşului Shenzhen.

R. P. Chineză este un partener economic şi comercial important pentru România. În anul 2015, tendinţa de majorare a schimburilor comerciale româno-chineze s-a accentuat, acestea atingând 3,4 miliarde USD, în creştere cu 17,1% faţă de anul precedent, devenind al 10-lea partener comercial al ţării noastre şi primul din afara Europei.

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.