SANATATE Milk on white surface
Este laptele un aliment sănătos?

Cancerul, diabetul, osteoporoza sunt doar câteva dintre bolile puse, în ultima perioadă, pe seama consumului de lapte. Avertismentele sunt susţinute,de o pleiadă de nutriţionişti şi alţi specialişti, însă vin în contradicţie cu un lucru cert: generaţii întregi care au trăit înaintea noastră au avut o alimentaţie bazată pe lapte şi pe produse din lapte fără a avea, în mod şi număr semnificativ, nicio problemă dintre cele enumerate mai sus.Se pare însă că toate aceste avertismente lansate concertat împotriva laptelui de vacă nu au niciun suport real şi că, la fel ca şi în cazul altor alimente, şi în privinţa laptelui totul se reduce la un principiu de bază: moderaţia.

Dacă este consumat în cantităţi decente, iar asta înseamnă – în cazul unui adult – cel mult 250 – 500 de mililitri pe zi, laptele este un aliment foarte bun. Dacă este folosit pe post de apă, evident că se produc dezechilibre şi pot apărea probleme.Potrivit specialiştilor laptele este un aliment complex, care asigură organismului un aport de proteine de bună calitate, de grăsimi bune şi de vitamine, în special vitaminele A şi B, motiv pentru care el nu trebuie să lipsească dintre alimentaţie corectă.

Sigur, consumat în cantităţi mari, el poate crea anumite probleme. Spre exemplu, laptele este puternic alcalinizant, dar nu întotdeauna un mediu mai alcalin ne face bine tuturor. Are un aport semnificativ de calciu – dar nu întodeauna aportul de calciu este unul fericit, în special în cazul celor cu litiază renală. Apoi, o cantitate prea mare ajunsă în intestin poate provoca tulburări digestive – se întâmplă, de regulă, în cazul celor care au o cantitate mai mică de acid clorhidric în stomac, ceea ce face ca laptele să nu se mai închege şi să intre în intestin în stare crudă. Laptele este după părerea nutriţioniştilor un aliment complex însă recomandat copiilor!

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.