Interviu cu domnul prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti
– Stimate domnule preşedinte prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, există în momentul de faţă o nesiguranţă a mediului de afaceri, generată de criza economică. În ce măsură se implică Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti în contracararea acestei temeri?
– Nu aş vorbi despre nesiguranţă, însă cu certitudine unele demersuri ale Executivului pot genera neîncredere în rândul oamenilor de afaceri români şi a investitorilor străini. Guvernul trebuie să înţeleagă că, pentru a-şi derula proiectele, oamenii de afaceri au nevoie de continuitate şi pre-dictibilitate legislativă, în special în zona fiscală. De asemenea, mediul de afaceri aşteaptă o reducere a fiscalităţii, îndeosebi asupra forţei de muncă, scăderea încasărilor pe această linie bugetară putând fi compensată prin aplicarea unor măsuri mai dure vizând combaterea evaziunii financiare şi a contrabandei.
Consider că reintrarea pe creştere economică a României nu se poate face decât prin stimularea activităţii economice şi îndeosebi a mediului privat. Investitorii trebuie încurajaţi să opereze în par-teneriat public privat – nu doar declarativ, ci prin măsuri concrete de stimulare a acestui tip de proiecte. Din păcate, Executivul de la Bucureşti nu are nici în prezent un program economic coerent, cu direcţii prioritare clare, ţinând seama de oportunităţile de afaceri -deloc puţine – pe care le oferă ţara noastră.
În acest moment este vital să consolidăm încrederea în mediul de afaceri românesc şi să promovăm domeniile cheie ale economiei româneşti – prelucrarea produselor agroalimentare, energia, îndeosebi energia verde, turismul, în special turismul balnear, tehnologia informaţiei şi automatica.
De asemenea, în contextul în care economiile din vestul Europei – partenerii noştri tradiţionali la export – au înregistrat, în ultima perioadă, creştere economică, iar o serie de economii din spaţiul extra-UE au un potenţial serios, considerăm că trebuie să acordăm atenţie, în continuare, stimulării exportului.
Pe lângă misiunile şi forumurile economice organizate în colaborare cu organizaţii similare din străinătate cu care avem încheiate acorduri de colaborare (peste 60 la număr), Camera bucureştea-nă se implică foarte serios în activitatea Consiliului de Export, soluţiile propuse de specialiştii noştri fiind bine primite în cadrul acestui organism.
Aş vrea să subliniez faptul că în ultimii ani am dezvoltat o relaţie foarte bună cu membrii corpului diplomatic acreditaţi la Bucureşti, organizând o serie de evenimente – conferinţe, simpozioane, forumuri de afaceri – împreună cu ambasadele unor ţări precum Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Austria, Statele Unite ale Americii, Elveţia, Brazilia, China, Vietnam şi altele.
Tot pentru a consolida încrederea în mediul de afaceri românesc, dar şi pentru a promova produsele şi serviciile româneşti în străinătate, a sprijini firmele româneşti, îndeosebi IMM care doresc să-şi extindă activitatea şi a ajuta potenţialii investitori să „descopere” România, CCIB are în vedere deschiderea unor reprezentanţe în străinătate, dublate de expoziţii permanente pe pieţe cu potenţial – Sharjah (Emiratele Arabe Unite), Tirana (Albania) şi Beijing (Republica Populară Chineză).
Nu în ultimul rând, derulăm un program de acţiuni ce vizează apropierea cercetării de mediul economic. Unul dintre cele mai importante evenimente din acest program a fost conferinţa de promovare a unui parteneriat internaţional în domeniul aeronautic pentru realizarea unei aeronave de transport aerian regional de nouă generaţie, proiect iniţiat de INCAS -Institutul Naţional de Cercetări Aerospaţiale „Elie Carafoli” din Bucureşti, împreună cu DLR -Deutsches Zentrum fur Luft- und Raumfahrt e.V. (German Aerospace Center).
Sunt acţiuni care, derulate cu profesionalism şi seriozitate, conduc nu numai la beneficii imediate pentru oamenii de afaceri implicaţi, ci şi la un câştig de imagine pentru România, şi pe cale de consecinţă, la creşterea gradului de atractivitate a ţării noastre în faţa investitorilor străini.
– Care este rolul Camerei bucureştene în menţinerea şi dezvoltarea mediului de afaceri, în condiţiile actuale ale crizei economice?
– Rolul nostru, ca de altfel al oricărei camere de comerţ, este acela de a veni în sprijinul membrilor noştri şi al comunităţii de afaceri în ansamblul său cu soluţii la problemele momentului. Este evident că turbulenţele produse în ultimii doi ani în zona e-conomico-financiară au produs mutaţii semnificative în structura cererii şi, deci, şi a ofertei. Aşadar, s-au produs schimbări profunde pe piaţa forţei de muncă, unele meserii nemaifiind cerute de piaţă, iar pentru altele neexistând suficienţi specialişti.
Soluţia pe care am propus-o noi comunităţii de afaceri, ţinând sema de aceste mutaţii, dar şi de oportunităţile pieţei româneşti, este utilizarea fondurilor europene. Astfel, în următorii doi ani, în cadrul proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane pe care le derulăm – în calitate de solicitant sau partener – organizăm, gratuit, cursuri extrem de variate, precum: cursuri de calificare în meseriile de ospătar, bucătar, administrator pensiune turistică pentru 600 de persoane, în cadrul proiectului „O calificare în turism – o şansă pentru o slujbă mai bună”; cursuri specializate autorizate în domeniul automaticii şi managementului cunoştinţelor pentru 2.000 de persoane, dintre care 200 de întreprinzători şi manageri şi 1.800 de angajaţi, în cadrul proiectului ComHighTech; cursuri de dezvoltare a abilităţilor antrepre-noriale, cu accent pe managementul afacerilor, pentru 360 de persoane din mediul rural ocupate în agricultura de subzistenţă, persoane în căutarea unui loc de muncă şi şomeri, în cadrul proiectului „Creează-ţi propriul loc de muncă”.
De asemenea, 200 de angajaţi vor beneficia de cursuri gratuite de specialitate şi 110 persoane cu funcţii de conducere din întreprinderi mijlocii, mici şi micro-întreprinderi vor putea să-şi dezvolte capacităţile manageriale spre restructurare, inovare, transfer tehnologic prin participarea gratuită la cursuri postuniversitare cu module de teorie şi aplicaţii practice/ simulări în laboratoare şi în Centrul Inter-regional de Resurse în cadrul proiectului PERFORMERI. Oferim, de asemenea, cursuri de calificare şi recalificare în meseria de electrician constructor pentru 384 persoane, în cadrul proiectului ELECTRICFORM, cursuri de calificare în meseriile carmangier, măcelar, ciontolitor, tranşator carne pentru 450 de persoane în cadrul proiectului „Calificarea şi orientarea profesională a angajaţilor din industria cărnii”; cursuri de calificare în meseriile brutar, bru-tar-patiser, comerciant-vânzator mărfuri alimentare, lucrător în mo-rărit şi panificaţie pentru 300 persoane în cadrul proiectului „Calificarea şi orientarea profesională a angajaţilor din industria panificaţiei”.
După cum observaţi, aceste proiecte vizează domenii-cheie ale economiei româneşti şi completează în mod fericit paleta de acţiuni externe ale Camerei bucureş-tene.
– Concret, care sunt proiectele destinate dezvoltării mediului de afaceri şi activităţile externe ale Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti în anul 2011?
– Vom continua şi în 2011 programele de acţiuni vizând punerea în valoare a domeniilor cheie ale economiei româneşti despre care am vorbit, precum şi implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene. Aş vrea să menţionez că, tot utilizând fonduri europene, vom înfiinţa anul acesta, în clădirea noastră din Str. Hristo Botev, un Centru Naţional pentru Calificare Profesională şi Dezvoltare a Competenţelor Manageriale. De asemenea, vom continua acţiunile de promovare a produselor şi serviciilor româneşti pe pieţele externe. Astfel, marţi, 22 februarie 2011, va lua naştere Consiliul de Afaceri pentru Cooperare Economică cu Federaţia Rusă, preşedintele Camerei bucureştene fiind preşedintele părţii române a Consiliului. Avem o experienţă similară cu Egiptul şi pot spune că dacă aceste entităţi sunt bine conduse, iar acţiunile organizate pot contribui vizibil la intensificarea contactelor de afaceri şi dezvoltarea schimburilor comerciale dintre ţările respective. Pentru data de 15 martie avem programată deschiderea reprezentanţei şi expoziţiei permanente cu produse româneşti de la Sharjah (EAU). De asemenea, vom organiza misiuni economice în Cuba; Emiratele Arabe Unite; Vietnam, Cambodgia şi Thailanda; Qatar, SUA (misiune pentru care avem înscrieri mult peste aşteptări); Rusia; Germania, cu ocazia târgului „INTERSOLAR 2011”; China (două misiuni); India şi Pakistan; Israel şi Iordania şi lista ar putea continua.
– Domnule preşedinte Sorin Dimitriu, ce mesaj doriţi să transmiteţi oamenilor de afaceri bucureşteni, acum la început de an?
– Un mesaj optimist – anul 2011 va fi marcat de reintrarea României pe creştere economică, cel mai probabil în trimestrul IV. În acelaşi timp, vreau să atrag atenţia că menţinerea pe un trend ascendent a economiei ţării noastre depinde, în mare măsură, de ne-repetarea greşelilor trecutului. Ajustările care s-au realizat vor fi anulate dacă în anul 2012 – an periculos în opinia mea – guvernanţii vor adopta măsuri populis-te. CCIB îşi propune să prezinte cu obiectivitate condiţiile în care 2012 va putea fi un an de creştere economică pentru ţara noastră. Este vital să fie încurajat mediul privat, să fie reduse fiscalitatea şi birocraţia, să crească gradul de accesare a fondurilor europene – soluţie eficientă de finanţare a proiectelor, inclusiv ale statului (proiecte în infrastructură, de exemplu), activitatea întreprinderilor de stat şi regiilor autonome să fie eficientizată, să fie reduse arieratele şi să nu fie încurajată politica de „asistaţi social”, ci de încurajare a creării locurilor de muncă.
Redacţia