ACTUALITATE cereale
Exporturile agro-alimentare ale UE în creștere netă

Săptămâna trecută, statisticienii Comisiei Europene au tras linia sub calculele privind exporturile din 2015 ale Uniunii. Concluzia : UE își confirmă poziția de lider al exportatorilor de produse agro-alimentare la nivel mondial. Valoarea exporturilor agro-alimentare a ajuns la 129 miliarde € în 2015, mai mult de 7% din totalul mărfurilor exportate din UE. Creștere a fost de 5,7% față de 2014, iar excedentul comercial net de 16 miliarde €.

Producția totală a sectorului agricol al Uniunii Europene a fost evaluată la 410 miliarde €, în 2015. Agricultura și industria alimentară și a băuturilor ocupă împreună 7,5% din ocuparea forța de muncă a UE și produc 3,7% din valoarea adăugată totală, potrivit raportului publicat zilele acestea.

Cu toate că unele state membre și sectoare încă au de suferit din cauza embargoului impus de Rusia a prețurilor mici de pe piața mondială, performanța comercială agricolă totală a UE a fost pozitivă în 2015.

Phil Hogan, Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală a comentat cu privire la rapor:”Performanța noastră comercială continuă să fie o veste bună pentru sectorul agroalimentar al UE Standardele noastre ridicate de producție și angajamentul de a furniza produse alimentare și băuturi de calitate asigura menținerea cererii la nivel mondial. Ne-am direcționat resurse importante pentru a profita la maximum de aceste oportunități, inclusiv un buget sporit de promovare la nivel mondial. În lunile următoare, sper să văd o creștere suplimentară a exportului de produse agricole și ale întreprinderilor din sectorul alimentar din Europa. Comisia le va sprijini fiecare pas. Fiecare 100.000 € de export înseamnă un loc de muncă din mediul rural, în medie. Performanța exporturilor agro-alimentare europene înseamnă locuri de muncă și creștere economică în zonele rurale „.

Diversificarea exporturilor a fost cuvântul cheie pentru această performanță. În afară de găsirea de noi piețe, relațiile cu partenerii existenți au fost consolidate. Aproximativ jumătate din creșterea totală a exporturilor a fost rezultatului creșterii exporturilor către China. În prezent, primele cinci destinații pentru exporturile agroalimentare ale EU28 sunt SUA, China, Elveția, Rusia și Japonia.

Mai multe bariere sanitare și fitosanitare au fost ridicate în 2015 iar oportunitățile de export, de asemenea, au crescut grație unor acorduri privind indicațiile geografice pentru produsele de calitate ale UE.

Clasamentul mondial al exportatorilor de produse agro-alimentare a rămas neschimbate în 2015, după ce UE a preluat pozitia de lider de la SUA, în 2013.

Produsele agricole reprezintă mai mult de 7% din totalul mărfurilor exportate din UE. Gama largă de produse, din toate părțile lanțului valoric, demonstrează versatilitatea sectorului.

Cele mai mari câștiguri la export au fost realizate pentru produsele care reprezintă deja o pondere mare a exporturilor agroalimentare, cum ar fi băuturi spirtoase și vinuri. Creșterea cumulată a valorii de export pentru aceste două categorii de produse a ajuns la 1,5 miliarde €. Cea mai mare valoare de export a fost înregistrată pentru lapte praf.

Produsele lactate,fructele și legumele au fost sectoarele cele mai grav afectate de embargoul rus. Valoarea de export inferioară a produselor lactate, a fost, de asemenea, cauzată de prețuri mai mici.

Importurile UE, pe de altă parte, sunt dominate de produse alimentare și furaje, care reprezintă aproximativ 80% din totalul importurilor.

Grație unei creșteri masive a exporturilor, începând cu 2010 UE a devenit un exportator net .

Adriana Bunea

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.