ACTUALITATE 21-taxe-shutterstock-42-465x215
FMI: Reducerea taxelor trebuie anulată sau amânată

Politica fiscală, în special reducerile de taxe și creșterile salariale, efectele legii dării în plată, investițiile publice ineficiente și încetinirea reformelor structurale sunt cele mai mari îngrijorări, exprimate în raportul publicat marți, de Fondul Monetar Internațional (FMI), după ce Consiliul directorilor executivi au încheiat consultările cu România, în baza articolului IV. 

FMI susține că post criză s-a revenit la politici fiscale care ar putea afecta economia, iar reducerile de taxe planificate pentru 2017 – TVA de la 20% la 19%, accizele la carburanți, eliminarea taxei pe stâlp – ar trebui abrogate sau amânate până când sunt identificate măsuri de compensare.

Instituția subliniază și importanța consolidării instituțiilor fiscale și aplicarea cu strictețe a legilor fiscale și a legii responsabilității fiscale. “Ei au salutat măsurile luate recent pentru a spori transparența cheltuielilor publice și au cerut autorităților să accelereze reformele complementare pentru a consolida unitatea de monitorizare a cheltuielilor, îmbunătățirea programelor de protecție socială, precum și consolidarea administrației publice în sens mai larg”, se arată într-un comunicat FMI.

Creșterile salariale constituie și ele un aspect sensibil. “Salariile au crescut cu 11,6% în ianuarie 2016 față de aceeași lună a anului trecut datorită majorărilor din sectorul public și a salariului minim. Aceste majorări au marcat un record în România și sunt cele mai abrupte din Europa începând cu 2000. Pentru că au depășit productivitatea, costul cu forța de munca a crescut cu 7,6% față de 2010”, precizează documentul. Majorarea salariului minim mult peste câștigurile de productivitate ar putea face mai mult rău decât bine, mai notează raportul FMI.

Două riscuri principale pentru economie sunt incertitudinile electorale și cele externe: măsurile populiste în an electoral ar putea afecta negativ încrederea piețelor și ar putea submina investițiile. Detriorarea percepției asupra riscului pe piețele emergente ar putea antrena ieșirea capitalurilor, deprecierea monedei, creșterea substanțială a datoriei externe raportate la PIB.

Reformele structurale sunt vitale pentru a debloca potențialul de creștere din România, iar acestea pot fi realizate,  în opinia FMI, în special prin îmbunătățirea eficienței investițiilor publice și a mediului de afaceri. Consiliul directorilor a cerut intensificarea eforturilor pentru a consolida guvernanța corporativă a întreprinderilor deținute de stat-inclusiv prin trecerea proiectelor de acte normative în parlament.

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.