nr. 152 (martie-aprilie 2017) Romania 2000
Gala Fundației România 2000 la ediţia a XV-a

Povestea unui jurnalist: Ion Marin 

Un eveniment extrem de important a fost organizat în data de 15 martie 2017, la Hotelul Mari Vila Best Western Plus din Capitală, de Fundaţia „România 2000” şi ziarul „Ultima oră”. Sub egida celei de-a XV-a ediții a Galei Laureaților au fost  acordate Distincţii, Diplome de Excelenţă şi Trofeul „România 2000” unor personalităţi marcante ale vieţii publice din țara noastră reprezentative în mediile politic, cultural, mass-media şi afaceri.

Anul acesta, manifestarea de tradiție a fost organizată în memoria unuia dintre cei mai reputați jurnaliști și profesori universitari, Ion Marin, fost decan al Facultății de Jurnalism din cadrul Universității „Hyperion”, director al ziarului „Ultima oră” și al Fundației „România 2000”, plecat mult prea devreme dintre noi.

Printre laureaţii acestei ediţii s-au numărat: Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi, premiat pentru contribuţia majoră la întărirea instituţiilor democratice ale statului român, prof. univ. dr. Adrian Nastase, distincţia pentru merite incontestabile în integrarea României în structurile euro-atlantice, la 10 ani de apartenenţă a ţării la blocul comunitar, Acad. Razvan Theodorescu, pentru aportul determinant la susţinerea şi promovarea istoriei şi culturii naţionale, Anca Vlad, pentru viziune şi vocaţie în practica afacerilor, preşedintele Fildas Trading, dipl. ing. Ştefan Manea, preşedinte Hofigal S.A., prof. univ. dr. Irinel Popescu, pentru merite excepţionale în revoluţionarea şi progresul ştiinţei medicale româneşti şi mondiale, Doru Dinu Glăvan, preşedintele Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, pentru eforturile depuse în slujba presei din România, pentru creşterea prestigiului breslei şi înscrierea jurnaliştilor în categoria de creaţie, Dumitru Pelican, director AMOFM, pentru cel mai demn şi onest discurs, pentru verticalitatea opiniilor exprimate în toate apariţiile publice, Mihai Mugur Toader, Primarul Sectorul 2, pentru performanţă şi eficienţă în administraţia publică, Dan Matei Agathon, pentru viziune şi acţiune în numele progresului societăţii româneşti, jurnalistul Florian Bichir, pentru contribuţia semnificativă la evoluţia jurnalismului românesc postdecembrist, Marian Mândrilă, preşedintele grupului de firme Mari Vila, pentru performanţă şi excelenţă în afaceri, dar şi pentru promovarea brandului de succes Mari Vila.

Un moment extrem  de emoţionant l-a reprezentat acordarea unor distincţii de merit in memoriam, prestigiosului jurnalist, premii înmânate soţiei Teodora Marin. Astfel, Florentin Scaleţchi a oferit din partea Organizaţiei Drepturilor Omului regretatului Ion Marin, Diploma de Excelenţă şi Medalia de Aur, in memoriam, pentru conduita sa morală în dorinţa permanentă de a afla adevărul. La rândul său, primarul localităţii Bucu din judeţul Ialomiţa, Ion Drăguşin, a oferit post mortem, titlul de cetăţean de onoare, atribuind totodată Bibliotecii comunale numele Ion Marin.

De asemenea, în cadrul evenimentului a avut loc şi i dublă lansare de carte. Este vorba despre volumul de evocări „Povestea unui jurnalist: Ion Marin” scrisă de Eveline Păuna, absolventă a Facultății de Jurnalism Hyperion și de lucrarea „Social Media – o nouă dimensiune a raporturilor dintre securitatea societală și mass-media”, autor dr. Teodora Marin, prin care soția reputatului jurnalist Ion Marin dedică memoriei acestuia munca de cercetare într-un domeniu care devine din ce în ce mai important pentru universul media din zilele noastre.

„Gala Fundației România 2000 îi reuneşte pe toţi cei care i-au fost aproape soţului meu şi pe care el i-a preţuit foarte mult. Mi-a fost greu să mă implic în această manifestare, dar gândindu-mă la el, parcă de acolo de sus am primit tot sprijinul lui ca totul să iasă aşa cum şi-ar fi dorit. Crede în tine şi alţii te vor urma, era motto-ul pe care îl adresa adesea studenţilor în ideea de a fi drepţi şi corecţi în meseria de jurnalişti. Soţul meu, în calitatea sa de director al ziarului „Ultima oră” și al Fundației „România 2000” şi decan al Facultății de Jurnalism din cadrul Universității „Hyperion”, şi-a sfătuit întotdeauna studenţii să nu se lase pradă banilor pentru a ascunde şi denatura adevărul, subliniind că deontologia profesională este mai presus de orice în meseria de jurnalist”, a precizat Teodora Marin, soţia regretatului ziarist.

Trebuie subliniat faptul că în cei 15 ani, în cadrul Galei Laureaților Fundației „România 2000” și ziarului „Ultima oră” au fost premiate personalităţi de excepţie, printre care preşedintele României, Ion Iliescu, acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici, guvernatorul BNR Mugur Isărescu, mari scriitori şi artişti, precum Florin Piersic, Ştefan Iordache, Radu Beligan, Fănuş Neagu, Adrian Păunescu, Constantin Piliuţă, soprana Felicia Filip, academicieni ca Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, acad. Eugen Simion, un mare număr de ambasadori acreditați la București dar și sportivi de renume ca Ivan Patzaichin, Elisabeta Lipă, Gabriela Szabo și mulți alții.

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.