Business News utilaj
Începând cu 2016, în ţara noastră, au apărut foarte multe utilaje de construcţii care nu respectă normele europene

Alexandru Badea, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Utilaje pentru Construcţii (ADUC) a precizat în cadrul Construct Expo 2017 că piaţa utilajelor de construcţii din România a scăzut în 2016 cu 40%, faţă de 2015. Conform domniei sale, 40% înseamnă cu 800 de unităţi mai puţin, din cele 2.000 de unităţi noi, conforme, reprezentând piaţa de utilaje de construcţii din România în mod normal. Domnia sa a precizat că aceste cifre reprezintă doar utilajele autonome: buldozer, excavator, fără partea de mică mecanizare.
„Numărul utilajelor de construcţii din ţara noastră este foarte mic. Germania, de exemplu, are o piaţă de 35.000 de unităţi”, a declarat Alexandru Badea.
În 2016, piaţa din ţara noastră a scăzut sub nivelul celei din Ungaria, deşi, circa şase luni, s-a înregistrat o stagnare şi pe acea piaţă.
Potrivit preşedintelui ADUC, restul minimului necesar este acoperit cu utilaje de construcţii second-hand, estimând însă, că „aproximativ 50% din intrările de utilaje de construcţii pe piaţa din ţara noastră, din ultimii doi ani, sunt reprezentate de utilaje neconforme, atât noi, cât şi second-hand”.
Alexandru Badea susţine că în Europa, acolo unde sectoarele de construcţii sunt pe plus, există uzine care au portofoliul de comenzi, pentru anul 2017, închis, însă în ţara noastră, de trei ani, acest sector este neglijat şi nu se fac investiţii publice.
Conform ADUC, pe fondul orientării către investiţii minime, începând cu 2016, în ţara noastră, au apărut foarte multe utilaje de construcţii care nu respectă normele europene, în materie de poluare, parametri şi siguranţă, iar folosirea acestora poate duce la accidente.

“Ne confruntăm cu aşa numitele importuri gri. România, alături de Ucraina şi alte câteva state, reprezintă o piaţă de desfacere pentru aceste utilaje, venite de la unele companii din vestul Europei. În 2016, zona de investiţii în utilajele de construcţii a fost complet blocată”, a mai adăugat Alexandru Badea.

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.