nr. 140 (martie-aprilie 2016) Jimmy_Wales
Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, prezent la Conferinţa „McCann/ Thiess Conferences” 

Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, a fost prezent marţi, în România,la cea de a patra Conferinţă „McCann/ Thiess Conferences”,desfăşurată la sediul McCann din Bucureşti,pentru a vorbi despre cele mai recente proiecte ale platformei pe care o conduce.

La conferinţa au participat jurnalişti,specialişti dar şi admiratori ai lui Jimmy Wales.Informaticianul şi omul de afaceri american Jimmy Donal Wales a punctat principalele proiecte ale companiei, dar şi faptul că aceasta trebuie să fie mereu permeabilă la schimbare.El a declarat că Enciclopedia Wikipedia are nu mai puţin de 283 de limbi traduse şi peste 40 milioane de articole scrise,dar şi că ideea Wiki l-a dus în topul celor mai influente 100 de personalităţi ale lumii.

Wikipedia este la al 15-lea an, suntem site-ul cu numărul 5 in lume, avem multe iniţiative în derulare. În limba română sunt peste 420.000 de articole. Este cea de-a 25-a limbă a Wikipedia. Avem mai multe puncte-cheie. Avem un program numit editorul vizual care se află în Beta acum, îl puteţi încerca. Editorul vizual este o interfaţă mult mai intuitivă, este mult mai uşor să editezi cu aceasta. Un alt program este Wikipedia Zero. Wikipedia este un site caritabil, un proiect caritabil de a aduce informaţii gratuite tuturor, în propria lor limbă. Există o rată extrem de ridicată a utilizării dispozitivelor mobile în ţările în curs de dezvoltare. Următoarele două miliarde de oameni accesează informaţii online cu ajutorul dispozitivelor mobile. Pentru noi, prezenţa dispozitivelor mobile este extrem de importantă. Am făcut un parteneriat cu marile companii de telefonie mobilă. Acestea oferă acces la Wikipedia fără costuri suplimentare la descărcarea datelor, oricine poate accesa Wikipedia de pe un smartphone fără a-şi face griji în privinţa costurilor. Tinerii care au telefoane mobile nu mai sunt îngrijoraţi de costurile descărcărilor de pe Internet.”, a declarat Jimmy Wales.

În continuare Jimmy Wales a lansat, un dialog cu invitaţii răspunzând întrebărilor adresate. „Avem o comunitate extrem de activă de voluntari care se implică pentru a explica ceea ce întâmplă inspirându-se din sursele majore de ştiri. Din cauza diversităţii se uită şi la sursele din alte limbi şi realizează o sinteză.

(…) Ne dorim să avem informaţii de cea mai bună calitate, vrem să obţinem o mai bună calitate decât a celor dintr-o enciclopedie tradiţională. Acesta este ţelul nostru. Chiar dacă ne atingem acest ţel, nu credem că Wikipedia ar trebui să fie o sursă pentru scrierea lucrărilor academice. Motivul este acelaşi pentru care nu ar trebui să se utilizeze enciclopediile pentru aceste lucrări. Rolul enciclopediei în procesul de documentaţie nu este acesta. Dacă eşti student, ar trebui să apelezi la Wikipedia ca punct de pornire, nu ca punct terminus, pentru a te orienta, iar apoi îţi începi cercetarea. De fiecare dată când am văzut studii care au analizat nivelul de calitate al Wikipedia, ceea ce am găsit este faptul că aceasta este similară calităţii enciclopediilor tradiţionale. Avem anumite puncte forte şi unele mai slabe. Printre cele forte este că acoperim mult mai multe domenii decât orice enciclopedie, avem mulţi oameni care contribuie la anumite chestiuni. Pe de altă parte, pentru că este o muncă în derulare, se pot strecura greşeli. O problemă tipică în articolele Wikipedia este că oamenii se concentrează să scrie pe paragrafe şi ideile se repetă. Ne dorim să îmbunătăţim acest lucru. Wikipedia nu se va termina niciodată, acesta înseamnă proiectul cu adevărat.

Filosofia de bază a Wikipedia este una iluministă: că talentul este distribuit în rândurile populaţiei, că mulţi oameni au inteligenţa de a contribui la proiect, că oamenii trebuie să aibă acces la informaţii, la cunoaştere, că a ţine oamenii departe de cunoaştere este o greşeală şi nu îi face mai educaţi. Cu cât este mai uşor accesul la informaţie, cu atât sunt oamenii mai educaţi.

Pe de altă parte, observăm o puternică legătură între utilizarea Wikipedia şi lectura cărţilor. Noi suntem o organizaţie non-profit şi am ales să nu optăm pentru reclame. Sunt multe motive întemeiate. O provocare este că ne constrânge volumul de bani de care dispunem, bugetul nostru la această oră este de 60 de milioane de dolari pe an, ceea ce pentru site-ul cu numărul 5 în lume este un buget destul de mic. Avem o comunitate uriaşă de voluntari care lucrează şi încercăm să conducem organizaţia Wikipedia Foundation într-o manieră extrem de responsabilă financiar. Suntem fericiţi că strângerea de fonduri provine de la donatori mici, oameni care dau 500 de euro, de pildă. E important. Comunitatea noastră este independentă. Dacă am fi dependenţi de alţi donatori mari, atunci aceşti şi-ar dori ceva…Avem câţiva donatori mari, dar nu ne dictează politica companiei.

(…)Când am căutat pe Wikpedia despre România, am fost interesat de limba română. În România am fost surprins că numărul de vorbitori de limba ungară este de 8% şi a celor de rromani, 2-3%. Am luat notă. E interesant. Aceste lucruri îţi dau o anumită înţelegere asupra societatăţii. De asemenea, am remarcat că sunt foarte multe limbi în România care sunt recunoscute oficial, e o lista întreagă. Ce pot să vă spun la final că trebuie să fim uniţi în faţa provocărilor iminente precum terorismul.” a subliniat fondatorul Wikipedia, Jimmy Donal Wales, în încheierea conferinţei.

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.