Autostrada Lugoj – Deva ar trebui să fie finalizatp în trimestrul III al anului 2018, valoarea investiției fiind de 410 milioane euro, potrivit unui document oficial al Ministerului Fondurilor Europene (MFE).  Data începerii implementării proiectului este primul trimestru din 2016, iar data estimată de semnare a contractului de finanțare este ultimul trimestru al anului în curs.

În data de 20 octombrie, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România a anunțat că lucrările de execuție aferente secțiunilor C și D (de la km 88+016 — km 99+500) din lotul 4 al autostrăzii Lugoj-Deva au fost suspendate temporar în urma unui control al Inspectoratului de Stat în Construcții, din cauza lipsei Autorizației de Construire.

Conform CNADNR, acordul de mediu aferent tronsonului de autostradă Lugoj — Deva: RO ANPM-07/09.09.2010 a fost revizuit în data de 24 decembrie 2013, fiind emis pentru întreg tronsonul de autostradă.

În comunicat se precizează că proiectul Tehnic aferent a fost avizat cu întârziere, pentru secțiunile C și D, în cadrul CTE-CNADNR din cauza identificării unor probleme, respectiv: cimitirul neautorizat de la km 90+275 — km 90+315, halda de cenușă și zgură de la Mintia, km 93+300 — km 94+300; stabilitatea versantului de la km 96+620 — km 97+750, amenajarea Nodului Rutier de la Șoimuș — km 99+500, existența Peșterii Tunel cu lilieci în apropierea localității Șoimuș, în culoarul expropriat în zona km 97+200.

Astfel, CNADNR a solicitat Antreprenorului (Asocierea SC Tehnostrade SRL — SC Spedition UMB SRL) transmiterea tuturor modificărilor aduse proiectului față de Acordul de mediu emis în data de 24 decembrie 2013, întrucât este necesară revizuirea acestuia.

„Specificăm că un impediment deosebit în realizarea unui proiect de maximă importanță este tocmai această reluare a întregului mecanism de obținere a Acordului de Mediu și implicit a Autorizației de Construcție, când de fiecare dată la proiect sunt aduse modificări generate de astfel de probleme apărute în teren. În acest sens, CNADNR SA împreună cu Ministerul Transporturilor, analizând atât cazul de față, cât și alte situații similare existente, a propus și lucrează la realizarea unui Memorandum prin care să integreze toate instituțiile cu atribuții în emiterea avizelor și acordurilor pentru realizarea proiectelor din fonduri europene nerambursabile. Pe lângă modificarea Legii achizițiilor publice, vom susține de asemenea și scurtarea timpilor și corelarea activităților tuturor celor implicați, astfel încât anumite activități să se desfășoare cât mai repede și cât mai coerent’, a afirmat Narcis Neaga, director general al CNADNR SA, în data de 20 octombrie.

Pentru evitarea riscului de depășire a perioadei de eligibilitate aferentă proiectului autostrăzii Lugoj-Deva lot 2, lot 3 și lot 4 (sector Dumbrava—Deva) finanțat din POS—T în perioada de programare 2007-2013, a fost demarată procedura de fazare a proiectului, astfel: FAZA 1 — lucrări executate, considerate funcționale pentru scopul lor, având ca termen limită de efectuare a plăților data de 31 decembrie 2015, cu rambursarea cheltuielilor eligibile aferente din POS-T 2007-2013; FAZA 2 — restul lucrărilor rămase de executat până la sfârșitul proiectului, cu rambursarea cheltuielilor eligibile din POIM 2014-2020.

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.