nr. 151 (februarie-martie 2017) ministru
Ministerul Economiei susține invențiile românești

La inițiativa Ministerului Economiei, Guvernul a adoptat, la sfarşitul lunii februarie, două măsuri esențiale pentru eficientizarea activităţii şi consolidarea poziţiei Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci pe plan intern şi extern.

Cele două inţiative legislative sunt parţi componente ale pachetului de promovare a proprietății intelectuale românești, obiectiv fundamental al Programului de Guvernare.

Prima măsură se referă la inițierea unui program de susținere financiară de către Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) a brevetării invențiilor românești pe plan internațional, în scopul stimularii mediului de afaceri românesc pentru valorificarea potențialul inovativ de care acesta dispune, prin accesarea pieței Uniunii Europene, dezvoltarea afacerilor și ca o consecință, creșterea investițiilor alocate în inovare, reglementând, astfel, posibilitatea de sprijinire financiară, din veniturile OSIM, a activității de inovare a solicitanților români de brevet de invenție, pentru brevetarea în străinătate a invențiilor lor.

Cea de-a doua măsură importantă se referă la aprobarea demersurilor privind depunerea candidaturii României pentru găzduirea unui birou regional al Oficiului Mondial de Proprietate Intelectuală (OMPI).

„Facem pași importanți pentru demararea unor acțiuni care crează premisele plasării României pe harta internațională a inovării. Ne-am încadrat în termenele stabilite pentru a contribui semnificativ la creșeterea rolului și vizibilității internaţionale a iniţiativelor României privind promovarea proprietăţii intelectuale. Acțiunea este în armonie cu prevederile referitoare la susținerea investițiilor intangibile, promovate de Comisia Europeană, în vederea creşterii competitivităţii industriale a statelor membre, a productivităţii şi a gradului de inovare în economie. Am încredere că Ministerul Economiei va valorifica în continuare potențialul acestor măsuri de promovare a proprietății intelectuale românești prin stimularea creșterii calității titlurilor de protecție, dezvoltarea spiritului antreprenorial și creșterea numărului de cereri de brevet”, a spus ministrul Alexandru Petrescu.

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.