nr. 175 (februarie - martie 2019) bnr_1
Nu mai merge cu această propagandă de doi bani

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a respins atacul nefondat asupra BNR în cadrul unei conferinţe de presă, prezentând totodată şi noul raport trimestrial asupra inflaţiei. Raportul a fost efectuat în perioada noiembrie – ianuarie şi a fost discutat în mai multe întâlniri şi aprobat în ultima sedinţă a Consiliului de Administraţie.

„Oamenii noştri sunt oameni foarte buni care ar putea lucra în orice bancă din Europa. Este o precizare pe doresc să o fac vis a vis de declaraţiile nefondate făcute la adresa BNR şi a angajaţilor. Le-am spus să nu ia în considerare aceste declaraţii. Formulări de genul, că se joacă cineva cu dobânzile sau că le manipulează sunt mai mult decât periculoase. Pot fi tăiate de la radăcină cu o simplă privire către teancul de rapoarte. Este dureros că mulţi nici nu le citesc şi ies în presă să facă acuzaţii. Obiectivul principal al BNR a fost atins, rata de inflaţie a reintrat în linie cu prognoza noastră, în condiţiile în care anul trecut, prin vară ne descuraja şi pe noi. Trebuie să precizez că am avut o politică corectă, bine echilibrată care ne-a adus la acest rezultat şi în plus ne-au ajutat şi câtiva factori extreni cum ar fi declinul puternic al costului ţiţeiului. Aşa cum aţi văzut, cursul a fost relativ stabil, în ultima parte a anului, cu o variaţie de 0,1-0,4%.

Avem o evoluţie bună a preţurilor produselor agro-alimentrare, pentru că a fost un an agricol bun. La rândul său cursul de schimb a fost foarte stabil şi ne-am ajutat de el ca să păstrăm anticipaţiile inflaţioniste. Mulţi consideră că noi la BNR facem scamatorii, însă dacă nu înţelege cineva, ceva, noi îi explicăm. La şfârşitul anului şi chiar şi la începutul acestui an am asistat la un atac nefondat asupra BNR, inclusiv cu invective că nu suntem patrioţi. Acuzaţii foarte grave.

Practic, s-a sărit la gâtul BNR în ceea ce priveşte cursul valutar, într-o manieră total neresponsabilă. Chiar dacă au cerut prin postări caraghioase să fie cursul fix, asta nu se poate. Dar vă daţi seama cât de porniţi erau să atace BNR. Se tot fac comparaţii cu ţările vecine. S-a accentuat obiceiul prost, că vine cineva la TV şi face o comparaţie cum îi place, ia indicatorul care îi convine şi spune „ce bine sau ce rău este”.

Există obiceiul prost, manipulator, de a lua nişte cifre aiuristice şi de a ieşi cu ele la Tv. Ce ne făcem dacă se întâmpla ca în Ungaria, Polonia sau Cehia? Uitaţi-vă ce variaţii au existat acolo. În cazul nostru, din cauza OUG 114 s-au întâmplat aceste variaţii ale cursului şi bineînţeles şi din cauza declaraţiilor celor care nu ştiu ce şi cu cine vorbesc. Suntem pentru creşterea consumului, dar atenţie la dozaj. Ce se doreşte, să ne facem că nu vedem cifrele? Acestea arată clar că s-a dat prea mult în economie. Adâncirea contului curent este cauzată de creşterea bunurilor de consum. Se vede şi pe stradă că sunt mai multe maşini decât capacitatea autostrăzilor.

Cei care în ghilimele vor să aibă grijă de bunăstarea românilor nu au decât să ceară acest lucru Parlamentului şi nu nouă să reducem dobânzile. Imperativ, spun că nu mai merge cu această propagandă de doi bani”, a ţinut să precizeze, Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR.

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.