nr. 164 (martie - aprilie 2018) ham-3228979_960_720

O nouă structură instituțională comunitară pentru calitatea alimentelor

Comisia Europeană a lansat un Centru de cunoştinţe pentru creşterea calităţii alimentelor şi combaterea fraudei alimentare. Centrul de cunoştinţe, o reţea formată din experţi ai Comisiei şi din experţi externi, va sprijini factorii de decizie de la nivelul UE şi autorităţile naţionale prin facilitarea accesului la informaţii şi prin schimbul de cunoştinţe ştiinţifice actuale privind fraudele alimentare şi aspectele legate de calitatea produselor alimentare.

Preocupările legate de fraudele alimentare şi de calitatea alimentelor subminează încrederea consumatorilor şi afectează întregul lanţ de aprovizionare cu alimente din Europa, de la fermieri până la comercianţii cu amănuntul. Printre alimentele care au făcut recent obiectul unor cazuri de fraude alimentare se numără: uleiul de măsline, vinul, mierea, peştele, produsele lactate, carnea şi păsările de crescătorie. De multe ori, consumatorii sunt expuşi unor practici de marketing incorecte, în special în ceea ce priveşte produsele alimentare cu compoziţie foarte diferită, vândute pe pieţe diferite în ambalaje similare.

Centrul de cunoştinţe pentru creşterea calităţii alimentelor şi combaterea fraudei alimentare va coordona activităţile de supraveghere a pieţei, cum ar fi cele privind compoziţia şi proprietăţile organoleptice ale alimentelor prezentate în acelaşi ambalaj al aceleiaşi mărci pe mai multe pieţe din UE, va opera un sistem de informare şi avertizare timpurie în cazurile de fraude alimentare, de exemplu prin monitorizarea mass-mediei şi furnizarea acestor informaţii publicului larg; va interconecta sistemele de informaţii ale statelor membre şi ale CE, va genera cunoştinţe specifice fiecărei ţări.

Lanţul alimentar în Uniunea Europeană este reglementat, printre altele, prin legislaţia alimentară generală, legislaţia privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare şi directiva privind practicile comerciale neloiale. Legislaţia presupune respectarea anumitor cerinţe privind compoziţia şi standardele de calitate a produselor agricole.

Centrul de cunoştinţe privind fraudele alimentare şi calitatea alimentelor este al cincilea centru lansat după cele privind bioeconomia, politicile teritoriale, migraţia şi demografia şi gestionarea riscului de dezastre.

Din aceeasi categorie

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.