nr. 149 (decembrie 2016 - ianuarie 2017) casa-verde-1
Peste 12.000 de dosare – depuse de populaţie pentru Casa Verde

 În luna octombrie, persoanele interesate de Programul Casa Verde au depus dosarele pentru finanţare. Înainte de expirarea termenului pentru depunerea acestor dosare, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a suplimentat cu 20 de milioane de lei bugetul alocat populaţiei în acest sens, de la 60 de milioane de lei la 80 de milioane de lei. În aceste condiţii, 3.000 de noi beneficiari au putut accesa acest program, conform ministerului.

Conform datelor publicate pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu -AFM, la data de 24 octombrie, data limită de depunerea a solicitărilor de finanţare din partea populaţiei pentru Programul Casa Verde, erau depuse 12.028 de dosare, suma solicitată fiind de circa 72 milioane lei, în condiţiile în care suma alocată este de 80 de milioane de lei, iar cea disponibilă ,rămasă după alocarea banilor pentru cererile depuse se ridică la 7,56 milioane lei.

Ministrul Mediului Cristiana Paşca Palmer s-a arătat mulţumită de interesul arătat pentru programul guvernamental, declarând: „Mă bucură deosebit de mult interesul mare pe care populaţia l-a arătat pentru programul Casa Verde, unul dintre piloanele importante ale abordării pe care Ministerul Mediului a avut-o în acest an pentru a susţine tranziţia către economia verde în România”.

Bugetul alocat a fost repartizat pe fiecare judeţ, în funcţie de numărul de locuitori al acestuia. Anterior suplimentării bugetului, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Istvan Jakab, a spus că bugetul de 60 de milioane de lei alocat pentru persoanele fizice în cadrul programului Casa Verde din acest an ar putea acoperi, în medie, solicitările de finanţare depuse de cele aproximativ 10.000 de persoane.

Programul Casa Verde a fost demarat în data de 10 octombrie 2016, după o pauză de cinci ani, sesiunea destinată persoanelor fizice încheindu-se la data de 24 octombrie. Potrivit Ministerului Mediului, prin intermediul programului, populaţia poate beneficia de finanţare prin Administraţia Fondului pentru Mediu pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă.

Pentru programul Casa Verde Plus cererile de finanţare au demarat în luna noiembrie.Persoanele juridice au putut depune cererile de finanţare pentru Casa Verde până în data de 14 noiembrie.Şi în acest caz, va fi finanţată instalarea de sisteme care utilizează energia solară şi energia geotermală,dar şi sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deşeurilor, a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe baza de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Bugetul total alocat pentru program este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane lei erau destinate populaţiei şi 34 de milioane lei – persoanelor juridice.

Echipamentele finanţate pentru populaţie prin Casa Verde sunt panourile solare şi pompele de căldură, cuantumul finanţării nerambursabile prin AFM fiind în funcţie de tipul instalaţiei, astfel: până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate; până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.
 

Secretarul de stat în Ministerul Mediului Viorel Lascu a declarat, recent: „În momentul de faţă, AFM are cea mai mare colectare din istorie, există fonduri. Element important este că această Casa Verde Plus va fi deschisă autorităţilor, se va putea finanţa partea de clădiri, spitale, şcoli, mai mult decât a pune doar panouri solare, inclusiv ce înseamnă izolaţie, elemente de construcţie. Dar, normal, va avea şi componenta de cofinanţare şi va avea avantajul prefinanţării de 30%, care nu exista până acum.Pentru că aici intervin societăţi comerciale, am avut dificultăţi legate de schemele de finanţare care se aplică; se merge pe minimis, pe alte scheme de competitivitate şi acestea necesită multe avize de la Consiliul Concurenţei, de la Comisia Europeană etc. Şi de aici întârzierile„.

 

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.