nr. 146 (septembrie-octombrie 2016) home
Plafonul pentru Programul „Prima Casă”, suplimentat cu 500 de milioane de lei

Ministerul Finanţelor Publice (MFP)  a emis un comunicat prin care informează că s-a propus suplimentarea cu încă 500 de milioane de lei a plafonului pentru Programul „Prima Casă”.Propunerea vine atât în sprijinul potenţialilor beneficiari ai Programului, cât şi al celor care au încheiat antecontracte de vânzare-cumpărare prin «Prima Casă» şi care, în lipsa alocării resurselor necesare, sunt în pericol de a pierde avansurile plătite, fiind în imposibilitate să îşi mai finanţeze tranzacţiile prin Program. Astfel, prin proiectul supus dezbaterii publice de modificare şi completare a Anexei 1 la HG. 717/2009, a fost propusă suplimentarea cu 500 de milioane de lei a plafonului de garanţii pentru «Prima Casă»”. 


Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a afirmat că suma suplimentară nu afectează ţinta de deficit bugetar şi a fost estimată în funcţie de volumul solicitărilor aflate în diverse stadii de aprobare şi de pre-aprobare, care exced disponibilul de plafon existent. 

 „Pe lângă această suplimentare, avem în vedere şi elaborarea în premieră a unei strategii pe termen mediu pentru programul Prima Casă, corelată cu Strategia locuirii elaborată de MDRAP şi aflată în consultare publică. Strategia este menită să asigure transparenţa şi predictibilitatea solicitată atât de beneficiarii programului, cât şi dezvoltatorii de locuinţe şi instituţiile de credit. Pe lângă suplimentarea plafonului total de garantare pentru acest an, prin noul proiect de act normativ, MFP propune trecerea plafonului de garantare neutilizat de către românii stabiliţi în străinătate în plafonul general de garantare a creditelor în cadrul Programului „Prima Casă”. Totodată, proiectul propune asigurarea unor „condiţii obiective” de alocare a plafoanelor anuale între băncile comerciale aflate în Program şi armonizarea nivelului plafoanelor cu capacitatea reală a acestor finanţatori de acordare a creditelor”, a precizat ministrul Anca Dragu.De la începutul anului şi până la data de 31 iulie 2016 au fost acordate 23.515 de garanţii în valoare totală de 2,16 miliarde de lei. În total, de la lansarea Programului în 2009 şi până la finalul lui iulie 2016, au fost acordate 195.905 de garanţii în valoare totală de 16,7 de miliarde de lei.

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.