Pofta de dulce trădează o durere sufletească

Cu siguranță, mulți dintre noi cunosc deja faptul că poftele semnalează diverse carențe de vitamine sau de minerale în organism. Dintre toate poftele, probabil că pofta de dulce este cea mai deranjantă, pentru că favorizează acumularea mult prea rapidă a kilogramelor în plus.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a precizat că pofta de dulce este singura care are mai puțin legătură cu nevoile corpului, și mai mult cu nevoile sufletului. „Pofta de dulce are legătură cu nevoia de calmare a minții. Creierul cere dulce pentru că este un anestezic, îi dă stare de bine, îl liniștește. Corpul nu are nevoie de dulce niciodată. El cere anumiți nutrienți de care într-adevăr are nevoie”, a ţinut să sublinieze doctorul. Pofta de dulce nu are nimic de-a face cu foamea. Ceea ce este cu adevărat important este să învăţăm să facem diferenţa între nevoile corpului și cele ale minții. În cazul poftei de dulce, ar trebui să încercăm să identificăm factorul declanșator.

Referitor la acest aspect, medicul nutriționist precizează: „În acea poftă că este vorba de nevoia de calmare, s-ar putea să fie o nevoie psihologică, fie că e vorba de mâncatul emoţional, fie că e acest mâncat impulsiv care să ne calmeze, să ne neutralizeze energia negativă, frustrarea, anxietatea, fricile, nemulțumirea. În momentul în care avem poftă de dulce să ne punem întrebarea: ce anume îmi lipsește în viață mea, de ce am nevoie cu adevărat, pentru că e clar că acolo este o insatisfacţie. E clar că este o emoție negativă care are nevoie să fie atenuată”.

Să reținem că pofta de dulce nu are nimic de-a face cu foamea. Mâncăm dulce pentru că mintea noastră percepe alimentele dulci ca un anestezic. Din păcate, anestezicul acesta funcționează doar pe termen foarte scurt. Odată trecut efectul lui, ne întoarcem la problemele, la lipsurile, la apăsările noastre și, în plus, ne confruntăm și cu sentimentul de vinovăție că am ingerat multe calorii.

Despre cum scăpăm de pofta de dulce, dr. Mihaela Bilic a spus că este important să ne înţelegem structura noastră și să facem pace cu noi înșine: “Dacă noi nu facem pace cu instinctele noastre care nu pot fi schimbate, vom lupta cu natura și lupta această e pierdută din start, noi nu putem lupta cu instinctele. Ce trebuie să facem e să înţelegem că le avem, să le acceptăm și să încercăm să le ținem cât de cât sub control, să rămânem între niște jaloane, să rămânem pe un drum”, a explicat nutriționista.