De vorbă cu domnul Andrei Chiliman, Primarul Sectorului 1
În perioadă de recesiune economică, cel mai eficient mod de a administra resursele de la bugetul local îl reprezintă investiţiile care, pe lângă beneficiile aduse comunităţii, generează locuri de muncă şi dezvoltare economică. Prin activitatea economică desfăşurată pe raza Sectorului 1, agenţii economici generează venituri la bugetul local care se întorc în servicii mai bune pentru populaţie.
Şi în anul 2011, aşa cum ne-a obişnuit, Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti continuă investiţiile pentru creşterea calităţii vieţii locuitorilor din această zonă administrativă. Despre toate acestea ne-a oferit detalii, în exclusivitate, domnul primar Andrei Chiliman:
Fără infrastructură şi fără investiţii nu putem vorbi de dezvoltare economică. Am anticipat criza şi am orientat bugetul local pentru investiţii majore: reabilitarea termică a blocurilor, reamenaja-rea peisagistică, modernizarea pieţelor din Sectorul 1, investiţii în educaţie etc. Cu alte cuvinte, investim pentru creşterea calităţii vieţii locuitorilor Sectorului 1.
Facturi la întreţinere reduse la jumătate pentru 7.000 de familii din Sectorul 1
Principala măsură anti-criză a administraţiei locale o reprezintă reabilitarea termică a blocurilor din Sectorul 1. Peste 240 de blocuri din cartierele Pajura, Bucureştii Noi, Chitila, Calea Griviţei, Ion Mihalache, Aviaţiei şi Băneasa vor f reabilitate termic în anul 2011. În acest scop, Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti va obţine un împrumut în valoare de 125 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii la care se adaugă peste 40 de milioane de euro de la bugetul local.
În prezent, peste 7.000 de familii de bucureşteni din Sectorul 1 plătesc facturi cu până la 50% mai mici la întreţinere. Este vorba despre locatarii celor 130 de blocuri reabilitate termic în ultimii doi ani de către administraţia locală a Sectorului 1. Reabilitarea termică a blocurilor din Sectorul 1 este gratuită pentru cetăţeni. Ca să accelerăm procesul de reabilitate termică, am decis, încă din 2008, să suportăm 50%% din cheltuieli. În acest fel, locuitorii Sectorului 1 nu plătesc niciun ban pentru aceste lucrări.
Mai mult, în condiţiile în care Guvernul României nu a plătit în 2010 niciun ban pentru lucrările de reabilitare termică din Sectorul 1, iar pentru lucrările din 2009 „a uitat” să plătească 6 milioane lei, am decis să căutăm soluţii în altă parte pentru a putea continua într-un ritm cât mai alert cel mai important program anticriză al administraţiei pe care o conduc: „Iarna poate fi ca vara”.
Am decis ca din 2011 să nu mai aşteptăm ca Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului să-şi plătească datoriile, şi vom obţine un împrumut în valoare de 125 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii pentru finalizarea programului de reabilitare termică la cele aproximativ 240 de blocuri care nu au intrat încă în program. Reabilitarea termică a clădirilor este cea mai eficientă şi economică metodă de reducere a consumului de energie, precum şi a costurilor de încălzire, facturile la întreţinere scăzând cu până la 50%, iar pierderile de căldură cu 80%.
După recepţia lucrărilor de reabilitare termică, proprietarii imobilelor primesc certificatul energetic al clădirii, document oficial valabil zece ani de la data emiterii prin care se atestă performanţa energetică a clădirii şi a instalaţiilor aferente. Toate blocurile din Sectorul 1 reabilitate termic primesc certificate energetice clasa A sau maxim B, în funcţie de starea iniţială a imobilului, stabilită în urma auditului energetic. Calificativele energetice pornesc de la clasa A – eficienţă energetică^ ridicată şi ajung până la clasa G -eficienţă energetică scăzută. În prezent, majoritatea imobilelor din Bucureşti se încadrează în clasa energetică G.
Reabilitarea termică a blocurilor reprezintă începutul unui proces complex, de regenerare urbană a Sectorului 1. Izolarea termică a blocurilor reprezintă prima etapă din „Strategia 2012 Sectorul 1” – cel mai complex program de regenerare urbană desfăşurat la nivelul Capitalei. Acest program este o premieră pentru România şi vizează zonele ansamblurilor de locuinţe Chitila, Bucureştii Noi, Pajura, Dămăroaia şi Aviaţiei.
Blocuri reabilitate termic, cu faţade noi, înconjurate de spaţii verzi sunt genul de intervenţii punctuale, pe care deja le-am început. Urmează să construim, în cartier, legături utile între bloc şi şcoală, grădiniţă, supermarket, piaţă sau parc, prin optimizarea traseelor către aceste funcţiuni. Ultimul pas va veni de la sine: cartiere dinamice, pentru care avem o predicţie de dezvoltare socială şi economică.
Locuri în grădiniţă pentru toţi preşcolarii din Sectorul 1 şi cea mai completă şi atractivă ofertă extra-şcolară din Capitală
În Sectorul 1 nu a existat şi nici nu va exista o criză a locurilor în grădiniţe datorită măsurilor pe care le-am luat. Toate cererile de înscriere din Sectorul 1 în anul şcolar 2010-2011 au fost onorate, micuţii din această zonă administrativă având un loc asigurat la grădiniţă. Noul an şcolar a venit şi cu o ofertă educaţională completă şi atractivă pentru elevii din Sectorul 1: sporturi, cursuri de muzică, programe de alimentaţie sănătoasă, programe educaţionale pentru protejarea mediului etc.
Am continuat şi în 2010 /programul „Grădiniţa de vară” care oferă bucureştenilor posibilitatea să-şi lase copiii la grădiniţă şi pe durata vacanţei mari. Preşcolarii au putut fi înscrişi la Grădiniţa nr. 206, unde au luat parte la activităţi specifice vârstei lor şi programei de grădiniţă: au învăţat să picteze, să modeleze, să facă figurine ikebana, au făcut excursii atât în Bucureşti, cât şi în afara Capitalei şi multe altele.
Sectorul 1 este unitatea administrativ-teritorială cu cele mai multe centre after school din Capitală: în aproape 60%% din unităţile de învăţământ preşcolar, primar, gimnazial şi liceal există programul after school care oferă posibilitatea elevilor să ia masa de prânz, să se odihnească după terminarea cursurilor, să-şi facă lecţiile sub îndrumarea profesorilor, să practice diverse sporturi şi o gamă largă de activităţi recreative.
Peste 1.500 de noi locuri în grădiniţe vor fi create prin construirea a trei unităţi preşcolare noi şi prin extinderea sau restaurarea corpurilor de clădire a unor grădiniţe deja existente.
Toţi copiii din Sectorul 1 cu vârste de grădiniţă au un loc asigurat într-una din cele 52 de unităţi preşcolare administrate de Primărie. Mai mult, vom începe construcţia a trei grădiniţe noi, având astfel un plus de peste 1.500 de locuri. În Sectorul 1 nu se poate vorbi despre o criză a locurilor în grădiniţe, pentru că am anticipat această problemă încă din anii trecuţi şi am luat măsuri pentru a preveni o problemă cu care, din păcate, se confruntă alte sectoare sau localităţi din ţară. Ne preocupă educaţia copiilor, ne preocupă viitorul lor.
Spre exemplu, la Grădiniţa de copii nr. 222 (str. Arad nr. 38) va f construit un nou corp de clădire. Noua grădiniţă va avea trei etaje supraterane, P+2, dar şi un subsol. Vor fi şase săli de grupă şi două săli mai mari, care pot fi folosite la festivităţi, ca săli de mese, dar şi la activităţi comune ale copiilor. Acestea vor fi dispuse la parter şi etajul 1, iar la etajul doi vor funcţiona birourile administrative, centrala termică şi o sală de şedinţe de 100 de locuri.
După aproximativ acelaşi tipar vor fi construite şi celelalte două grădiniţe: Grădiniţa nr. 146 şi grădiniţa din incinta şcolii nr. 178. De asemenea, tot în acest an, la Grădiniţa nr. 50, de pe strada Nicolae lorga, vor începe lucrările de extindere, restaurare şi consolidare, iar lucrările de construire a unui corp nou de clădire la Grădiniţa nr. 42, începute în anul 2010, vor fi finalizate. În urma acestor investiţii, capacitatea grădiniţelor va creşte cu peste 1.500 de locuri noi. Pentru anul şcolar 2011-2012 vor exista aproximativ 8.000 de locuri în grădiniţele aflate în administrarea Consiliului Local Sector 1, faţă de 6.500 câte există în prezent.
Investiţiile în educaţie ale administraţiei locale din anul 2011 presupun şi construirea a trei noi săli de sport la şcolile nr. 152, 181 şi 183, precum şi extinderea sălilor de sport existente la şcoala nr. 179 şi la Liceul Alexandru Vlahuţă. Sălile vor avea o suprafaţă desfăşurată la parter ide peste 800 de metri pătraţi şi gradene pentru 200 de persoane. În plus, tot în acest an, Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti va construi un nou cămin pentru elevi la Liceul Constantin Brâncoveanu care va include camere de cazare, bucătărie, o sală de mese şi o sală de festivităţi şi va extinde atelierele mecanice din cadrul Colegiul Tehnic Griviţa.
Mai mult, administraţia locală a Sectorului 1 s-a preocupat şi de siguranţa preşcolarilor şi a cadrelor didactice, toate grădiniţele din Sectorul 1 având în acest moment efectuată expertiza tehnică antiseismică. Din cele 20 de grădiniţe care necesitau lucrări de consolidare, Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti a pus în siguranţă 17, urmând ca ultimele trei grădiniţe să fie consolidate în cursul acestui an.
Unităţi sanitare sigure şi dotate cu aparatură de ultimă generaţie
Am predat Primăriei Municipiului Bucureşti unităţi sanitare consolidate şi modernizate în care actul medical se desfăşoară în condiţii normale atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi. Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, Spitalul Clinic de Nefrologie „Carol Davila”, Spitalul Clinic de Obstretică-Ginecologie „Filantropia” şi Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială „Prof. Dr Dan Theodorescu”, aflate în administrarea noastră, au trecut în cursul anului 2010 în administrarea Municipalităţii.
În martie 2010 am inaugurat Clinica de Microchirurgie Recon-structivă – Unitatea Arşi de la Spitalul de Urgenţă „Floreasca”, investiţie realizată exclusiv cu bani de la bugetul local. Noua unitate este dotată cu instalaţii de producere şi distribuţie fluide medicale, instalaţii de climatizare-ventilaţie şi securitate la incendii. În plus, a fost amenajată şi modernizată şi Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă.
Lucrările de investiţii la Spitalul Clinic „Sfânta Maria” au continuat şi în anul 2010 cu amenajarea secţiei de imagistică şi finalizarea lucrărilor de consolidare. Tot în anul 2010 am continuat investiţiile pentru construirea primei clinici de chirurgie cardiovasculară pediatrică de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, destinată copiilor cu malformaţii cardiace, iar la Spitalul Clinic de Nefrologie „Carol Davila” am finalizat lucrările la Centru de Hemodializă şi am continuat consolidarea şi refuncţionalizarea corpului C al spitalului.
Pentru siguranţa pacienţilor, dar şi a cadrelor medicale, am montat detectoare de incendii la următoarele spitale: Spitalul Clinic „Sf. Maria” – Corpul A, Spitalul Clinic de Obstretică şi Ginecologie „Filantropia” – Corpurile B şi C, Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, Clinica de Arşi şi Clinica Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Floreasca” şi Clinica de Hemodializă din cadrul Spitalului Clinic „Carol Davila”.
Comerţ civilizat în pieţe modernizate
Piaţa Agro-aiimentară Amzei va fi redată circuitului comercial în această primăvară. În prezent, lucrările de modernizare şi reabilitare sunt finalizate în proporţie de 95%. Odată cu terminarea lucrărilor, piaţa va deveni un adevărat centru comercial, cu respect pentru cumpărători şi pentru banul public. Noua piaţă va avea parcaje subterane şi o linie de comercializare cu adevărat modernă, comparabilă cu cea existentă în marile capitale europene. Aici, produsele nu se vor mai vinde la grămadă, ci în centre comerciale separate pentru fiecare categorie de produse în parte: legume, fructe, flori, mezeluri, brânzeturi etc. Potrivit proiectului câştigător „Piaţa Amzei în şase pieţe”, stabilit în urma unui concurs de arhitectură, suprafaţa desfăşurată a noii pieţe este de 7000 metri pătraţi, fiind de 1,7 ori mai mare decât înainte de modernizare.
În anul 2010 am amenajat în zonele Dorobanţi şi 16 Februarie primele pieţe din Capitalăde unde bucureştenii se pot aproviziona cu produse 100% naturale(comercializate doar de producători) şi considerabil mai ieftine decât în celelalte pieţe sau magazine de profil.
Sectorul 1, locul unde administraţia locală şi comunitatea respectă mediul
Pentru că grija pentru mediu începe de la noi de acasă, suntem prima administraţie locală care a implementat la nivelul întregii comunităţi un program de conştientizare şi colectare selectivă a deşeurilor electrice, electronice şi electrocasnice. Locuitorii Sectorului 1 s-au arătat de fiecare dată cei mai prietenoşi cu mediu, ocupând detaşat prima poziţie în Capitală la colectarea deşeurilor.
Începând cu anul 2010, deşeurile reciclabile generate de asociaţiile de proprietari din Sectorul 1 sunt colectate selectiv, direct de la domiciliu. În cadrul programului „Pre-Colectează selectiv la tine acasă!”, am inclus până în prezent 260 de asociaţii de proprietari care colectează selectiv deşeurile din hârtie&carton, plastic& metal şi sticlă.
În ultimii ani am derulat un amplu program de înverzire a „Sectorului 1 de Verde”. Cu excepţia Parcului Venus a cărui reamena-jare a început în anul 2010 şi va fi finalizată în 2011, toate celelalte parcuri aflate în administrarea noastră au fost reamenajate, fiind astăzi adevărate oaze de sănătate şi relaxare pentru comunitatea Sectorului 1 şi nu numai.
Am continuat şi în 2010 programul de amenajare de noi locuri de joacă pentru copii: Cireşoaia, Str. Pajura nr. 16, Calea Griviţei nr. 212, Bd. Ficusului nr. 3, Str. Smaranda Brăescu nr. 11 şi Cartierul Străuleşti (la capătul liniei 97).
Bucureştenii din Sectorul 1 beneficiază de la începutul acestui an de primul centru de colectare selectivăpe 10 fluxuri diferite de deşeuri, alimentat exclusiv cu energie alternativă. Premieră la nivel naţional, centrul din Şos. Odăi nr. 367 pune la dispoziţia bu-cureştenilor facilităţi de colectare la standarde europene. Cele zece fluxuri de deşeuri care pot fi colectate la EcoRampa sunt: hârtie şi carton, plastic, sticlă albă, sticlă colorată, metale feroase şi neferoase, anvelope, deşeuri electrice, becuri şi lămpi, baterii uzate şi textile.
Proiectul EcoRampa a fost realizat de Asociaţia Environ în colaborare cu Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti şi Compania Romprest, având ca scop determinarea cetăţenilor de a adopta un comportament social responsabil, prin depozitarea deşeurilor reciclabile într-un centru de colectare şi prelucrare.
Siguranţa locuitorilor Sectorului 1 prin reformarea Poliţiei Comunitare
După ce am reformat radical Poliţia Comunitară pentru a răspunde eficient şi competent de siguranţa noastră, a copiilor şi nepoţilor noştri, Guvernul României a distrus această structură, impunând prin Ordonanţa nr. 63/2010 reducerea cu două treimi a numărului poliţiştilor comunitari din Sectorul 1: de la un număr de 550 de agenţi pe stradă la începutul anului 2010, am ajuns la 190, în trei schimburi.
Deşi au rămas în număr extrem de mic în raport cu nevoile comunităţii şi sunt prost plătiţi, ca urmare a deciziei aberante a Guvernului de a reduce salariile bugetarilor cu 25%, poliţiştii comunitari din Sectorul 1 au dat dovadă de respect şi responsabilitate faţă de cetăţeni, reuşind să performeze chiar şi în aceste condiţii.
Pentru a preveni actele de vandalism, furturile sau infracţiunile, am montat zeci de camere de supraveghere în zonele aglomerate şi în intersecţiile din Sectorul 1 care sunt conectate la dispeceratul Poliţiei Comunitare şi transmit imagini în timp real.
În doar câteva minute orice tentativă de vandalism în perimetrul şcolilor este înlăturată de către echipajele de poliţie. Am dotat toate unităţile de învăţământ pe care le administrăm cu butoane de panică conectate la dispeceratul Poliţiei Comunitare, timpul de răspuns al agenţilor fiind de maxim 7 minute de la acţionarea acestora.
Tot pentru siguranţa elevilor am montat 71 de camere de supraveghere în 17 grădiniţe, şcoli şi licee care asigură o monitorizare permanentă a tot ce se întâmplă în zonă şi permit intervenţia rapidă a poliţiştilor comunitari atunci când este pusă în pericol siguranţa elevilor.
Pentru protejarea copiilor de efectele nocive ale etnobotani-celor, am decis interzicerea magazinelor care comercializează astfel de produse în Sectorul 1. Acestea nu mai pot funcţiona decât la doi kilometri distanţă de o şcoală, spital, parc, loc de joacă, bibliotecă, cămin etc. Practic, prin distanţa pe care am impus-o am eliminat posibilitatea practicării acestui tip de comerţ în Sectorul 1. Este unica soluţie pe care am găsit-o pentru a ne proteja copiii, în condiţiile în care Guvernul, instituţia care trebuia să rezolve această problemă, a fost lipsită total de reacţie.
Pentru că numai puteam asista la lipsa de reacţie a Primăriei Municipiului Bucureşti vis-a-vis de problema câinilor fără stăpân, Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti este prima administraţie din ţară care a înfiinţat, la începutul anului 2008, Poliţia Animalelor, serviciu conceput ca o structură care să strângă câinii comunitari de pe străzi şi să vină în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor pe linie de prevenire a relelor tratamente aplicate animalelor şi protecţia acestora, cuprinzând structuri vizând prevenirea maltratării, intervenţii operative şi medicină veterinară.
Mai mult, în luna ianuarie 2009 am inaugurat Centrul Teritorial „Odăi” cel mai modern adăpost pentru câinii fără stăpân din Capitală. Centrul poate adăposti peste 600 de câini care sunt ridicaţi de pe străzi de Poliţia Animalelor Sector 1. Adăpostul cuprinde, pe lângă spaţiile individuale pentru câini, un cabinet veterinar modern, dotat cu toate facilităţile şi o zonă de birouri. Odată ajunşi în adăpost, câinii sunt vaccinaţi, sterilizaţi şi li se montează micro-cipuri pentru identificare. De la înfiinţarea centrului, peste 3.000 de câini maidanezi au fost adunaţi de pe domeniul public.
Strângerea câinilor fără stăpân de pe străzile Sectorului 1 continuă să fie o prioritate pentru administraţia locală în ciuda decimării Poliţiei Animalelor de către Guvernul României prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 63/2010. Deşi după reorganizare acţionează cu un efectiv mult redus faţă de nevoile comunităţii, Poliţia Animalelor a declanşat la sfârşitul lunii ianuarie 2011 o amplă campanie de strângere a câinilor maidanezi de pe străzile Sectorului 1. Într-o primă etapă vor fi adunaţi câinii fără stăpân din zona pieţelor, marilor complexe comerciale, precum şi din zona clădirilor de interes public din Sectorul 1: şcoli, spitale şi sedii administrative. Într-o a doua etapă, angajaţii Poliţiei Animalelor vor aduna maidanezii din cartiere, pentru ca haitele de câini care încă mai există aici să nu mai pună în pericol siguranţa şi sănătatea locuitorilor.
Îmi exprim speranţa, că prin acest complex de măsuri să putem rezolva în curând problema câinilor fără stăpân. Soluţia pe care o aplicăm este una europeană, care îmbină nevoia de protecţie a cetăţenilor de agresivitatea câinilor fără stăpân, cu nevoia de protecţie a animalelor, potrivit standardelor internaţionale în domeniu.
Investirea de fonduri în prevenirea marginalizării sociale a persoanelor aflate în nevoie a creat unul dintre cele mai performante sisteme de protecţie socială din ţară
Cea mai importantă realizare din acest domeniu în anul 2010 o constituie deschiderea în Piaţa Matache a primului magazin social din ţară la preţuri de crizădestinat bucureştenilor din Sectorul 1 cu venituri reduse. Persoanele aflate în nevoie pot achiziţiona, începând cu luna octombrie, alimente, îmbrăcăminte, încălţăminte şi produse de curăţenie la preţuri simbolice.
În martie 2010 am inaugurat un nou Complex Social, care vizează crearea de noi servicii şi dezvoltarea celor existente în vederea creşterii calităţii vieţii şi prevenirii marginalizării sociale a persoanelor vârstnice, a persoanelor cu handicap şi a altor tipuri de persoane aflate în risc de marginalizare.
Am obţinut fonduri europene în valoare de 2 milioane de euro, bani cu care se vor crea locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi. Vom înfiinţa o întreprindere socială pilot formată din şapte ateliere protejate, în cadrul căreia persoanele cu dizabilităţi vor fi formate în activităţi precum: croitorie, olărit, brutărie, tipografie, spălătorie ecologică, grădinărit şi modelaj lumânări.
De asemenea, Complexul Multifuncţional „Caraiman” – primul centru medical deschis în România de o autoritate locală – a oferit în anul 2010 servicii medicale gratuite pentru mii de persoane cu venituri reduse din Sectorul 1 care au probleme de sănătate: consultaţii, tratamente şi analize medicale, servicii stomatologice, servicii medicale gratuite la domiciliu pentru pensionari, pentru persoane cu handicap etc.
Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti este prima comunitate locală din România care a găsit soluţii la problemele locative ale persoanelor evacuate din casele naţionalizate, dar şi a celor cu venituri reduse care nu deţin o locuinţă. Ultimul proiect major în
acest domeniu, îl constituie construirea unui cartier de locuinţe sociale în zona Odăi. Este vorba de nouă blocuri cu 414 apartamente de care vor beneficia cele două categorii de persoane menţionate mai sus. Până în prezent au fost finalizate trei blocuri cu 54 de apartamente, urmând ca în acest an să demareze lucrările la celelalte şase imobile care totalizează un număr de 360 de apartamente. Acest cartier va avea şi o grădiniţă de 440 metri pătraţi, un parc şi spaţii comerciale de 1650 metri pătraţi.
Sport şi sănătate
Prin activitate fizică practicată în mod organizat, copiii noştri se dezvoltă fizic şi psihic armonios şi sănătos, îşi întreţin o stare optimă de sănătate şi îşi formează un caracter de învingător.
Şi în anul 2010, elevii din Sectorul 1 au intrat în cea mai importantă competiţie de sport de masă din Capitală – „Cupa 1”, o importantă bază de selecţie a viitorilor campioni. Ajunsă la a noua ediţie, această competiţie a oferit ocazia tinerilor din Sectorul 1 să se întreacă la baschet, handbal, fotbal, volei, atletism şi înot.
Mersul pe bicicletă a devenit din ce în ce mai popular în rândul bucureştenilor. Peste 50.000 de locuitori ai Sectorului 1 şi nu numai au „profitat” şi în anul trecut de programul „La Pedale”, primul sistem gratuit de bike-sharing din România care pune la dispoziţia publicului de toate vârstele 250 de biciclete verzi în parcurile Kiseleff şi Herăstrău. Aceste programe vor continua şi în anul 2011.
Redacţia