ACTUALITATE bnr_1
Producătorii nu pot acoperi cererea de consum din cauza importurilor și a costurilor cu forța de muncă

Capacitatea producătorilor locali de a acoperi cererea de consum a fost erodată, în primul trimestru, de presiunea costurilor cu forța de muncă și de concurența importurilor la prețuri foarte scăzute, se arată într-o publicație a Băncii Naționale a României (BNR).

Creșterea înregistrată de cererea internă în trimestrul I (7,8 la sută, variație anuală) — record pentru perioada postcriză — s-a datorat în mare parte consumului populației, pe fondul majorărilor salariale operate pe parcursul anului anterior și al traiectoriei descendente a prețurilor de consum, atribuită în special celor două episoade de reducere a cotei TVA (iunie 2015 și ianuarie 2016).

Consumul populației a fost stimulat de o serie de măsuri adoptate de marii operatori comerciali în vederea consolidării cotei de piață — extinderea în continuare a rețelelor de distribuție ale marilor lanțuri de comerț modern, dar și intensificarea politicilor promoționale, în special în domeniul bunurilor alimentare.

Principalul segment pe care s-a produs scăderea balanței comerciale în trimestrul I este cel al bunurilor de consum în condițiile în care ușoara redresare a volumului livrărilor externe a fost anihilată de expansiunea importurilor.

Un factor cheie este cererea ridicată de mașini second-hand destinate populației. În plus, deficitul comerțului alimentar s-a deteriorat, capacitatea producătorilor locali de a acoperi cererea de consum fiind erodată, pe de o parte, de presiunea costurilor cu forța de muncă iar, pe de altă parte, de concurența importurilor la prețuri foarte scăzute.

Scăderea soldului comercial a înregistrat și grupa bunurilor intermediare, o contribuție semnificativă revenind comerțului cu produse chimice, în condițiile în care industria îngrășămintelor este în continuare afectată de închiderea unei companii importante în prima jumătate a anului 2015.

Exporturile de mașini, echipamente și mijloace de transport și-au accentuat dinamica anuală, majoritatea produselor consemnând îmbunătățiri ale cotelor deținute pe o piață europeană în extindere, se mai arată în comunicatul BNR.

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.