Programul de educație financiară ABCdar bancar

Ediția a opta ABCdar bancar, programul de educație financiară dezvoltat de Junior Achievement (JA) și susținut de către Raiffeisen Bank, aduce, gratuit, elevilor de liceu și profesorilor din România componența de învățare digitală, dezvoltată prin intermediul platformei LMS JA Inspire™. Aceasta vine în completarea instrumentelor clasice prezente la clasă (manuale tipărite pentru elevi și ghidul profesorului), dând elevilor posibilitatea unei experiențe de învățare individualizată – în ritm și cu grad de dificultate propriu. Elevii de liceu și profesorii pot accesa gratuit componența de învățare digitală ABCdar bancar dezvoltată prin intermediul platformei LMS JA Inspire™.

Peste 2.000 de elevi din 55 de licee vor fi implicați în etapă de pilotare a cursului digital și vor putea participa la competiția asociată programului „Susţin educația financiară în comunitatea mea”. Finanțările totale în programul ABCdar bancar, din acest an sunt de 3.000 de euro pentru liceele participante. Până la finalul acestui an școlar, componența digitală ABCdar bancar se află în etapă de pilotare, fiind accesibilă pentru 2.000 de elevi din clasele IX – XII, din 55 de licee și pentru profesorii lor coordonatori.

Cele 55 de licee sunt în județele: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Gorj, Ialomița, Iași, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vrancea și din municipiul București.

„Noile tendințe din lumea digitală ne-au determinat să ducem programul de educație financiară pentru liceeni, ABCdar bancar, mai aproape de nevoile tinerilor. Versiunea digitală a proiectului oferă utilizatorilor un mod interactiv de învățare, prin jocuri, teste și video-uri adaptate nevoilor acestora, și un format mult mai ușor de accesat. Astfel, continuăm să susținem educația financiară a copiilor și a tinerilor astfel încât să avem cetățeni mai bine informați și educați financiar”, Corina Vasile, Director Comunicare și Relații Publice Raiffeisen Bank.

Prin componența digitală ABCdar bancar, elevii pot accesa module interactive care facilitează învățarea, la clasă sau în afară ei, utilizând orice dispozitiv conectat la internet (telefon mobil, tabletă, calculator). În cadrul platformei, elevii pot accesa conținut video și teme de documentare, pot simula economii și dobânzi și pot da teste, fie prin alegerea răspunsului din mai multe variante -prin drag and drop, fie prin completarea unui răspuns scurt. Astfel, liceele în care se desfășoară activități ABCdar bancar, în acest an, pot obține finanțări totale de 3.000 de euro prin implicarea elevilor în parcurgerea cursului digital și prin elaborarea unei aplicații care să evidențieze modalitățile prin care oferă acces la experieințe de educație financiară relevante. În ultimii ani tot mai mulţi tineri sunt mai orientați către utilizarea serviciilor de banking online.

La nivel european, procentul adulților care utilizează servicii de banking online s-a dublat în ultimii zece ani, ajungând, în 2017, la o medie de 51% în rândul adulților, potrivit Eurostat (Sursă: Internet banking on the rîse). Același studiu arată că factorii care influențează cel mai mult decizia privind utilizarea serviciilor bancare online sunt vârsta și nivelul de educație, în particular educația financiară. Astfel, România, deși are un procent mediu de 7% în ceea ce privește numărul total al utilizatorilor de servicii bancare online, înregistrează un vârf de 31% pe grupă de vârstă 20 – 44 de ani.

Lansat în 2010, programul ABCdar bancar oferă elevilor acces la informații practice și principii financiare pentru: alcătuirea bugetului personal și planificarea viitorului financiar; efectuarea tranzacțiilor și utilizarea instrumentelor moderne de plată; contractarea unui credit și gestionarea informată și responsabilă a acestuia. Până acum, peste 11.000 de elevi de liceu din 78 de localități au beneficiat, în cadrul programului, de activitățile learning by doing și de întâlniri, la clasă, cu voluntari Raiffeisen Bank care le-au explicat, pe înțelesul lor, cum funcționează diferite instrumente financiar-bancare.