nr. 148 (noiembrie-decembrie 2016) prima_casa
Programul “Prima Casă” va continua şi în 2017

Conform comunicatului de presă  al  Ministerului Finanţelor,guvernul va aproba până la finele anului 2016 alocarea plafonului pentru Programul „Prima Casă” tocmai pentru ca acesta să poate fi cuprins în viitorul buget. Intenţia Finanţelor este ca procentul de garantare a creditului către stat să fie corelat cu vechimea şi rezistenţa imobilului. Astfel, în cazul locuinţelor cu o vechime mai mare de cinci ani, garanţia ar urma să scadă la 40%.


„Păstrăm avansul de 5%. Ne-am consultat cu băncile, cu agenţiile imobiliare, cu clienţii bancari, practic am ascultat toate părţile. În momentul în care garanţia este mai mică, ar putea avea o influenţă asupra preţului. Propunem o garanţie mai mică pentru locuinţele vechi ca să stimulăm construcţia de noi locuinţe. România e pe ultimul loc în UE la indicatorul calităţii locuirii. O simplă tranzacţionare a locuinţelor actuale nu e sustenabilă şi nu rezolvă problema”, a precizat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu în comunicatul de presă.

Ministrul a negat posibilitatea împrumuturilor pentru „Prima Casă” cu 0% avans, susţinând că s-au făcut asemenea scenarii, dar nu ar ajuta pe nimeni asemenea credite.

 „Un avans de 0% ar duce la presiuni suplimentare atât pe bănci cât şi pentru clienţi. Un avans mai mic decât cel în prezent nu ar ajuta pe nimeni, am făcut asemenea analize. Executivul va aproba, prin Memorandum sau prin Hotărâre de Guvern, această strategie pentru că acest lucru presupune şi alocarea banilor pe 2017, altfel -Prima Casă, nu poate continua. Noi ne dorim să acordăm un acces mai facil la creditare”, a mai adăugat ministrul Anca Dragu.

Recent, vicepremierul Vasile Dancu a anunţat două facilităţi noi pe care Guvernul vrea să le introducă pentru viitoarele segmente ale programului „Prima Casă”: avans zero la „Prima Casă” şi fonduri mai mari de anul viitor. Măsurile fac parte din Strategia Naţională a Locuirii, în care se prevede o mai bună ocupare a celor aproape 8,9 milioane de locuinţe din ţara noastră.

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.