nr. 166 (mai - iunie 2018) Povesti-sub-Lupa-
Raiffeisen Bank lansează Povești sub Lupă

Raiffeisen Bank împreună cu Asociația OvidiuRo, lansează Povești sub Lupă, un proiect prin care 50 de centre de lectură și științe vor fi create în tot atâtea grădinițe din comunități rurale sărace, acolo unde resursele educaționale lipsesc sau sunt foarte limitate. În plus, toți cei peste 1.000 de copii de vârstă preșcolară, beneficiari ai proiectului, vor primi și câte o carte pe lună pentru acasă, timp de 3 luni, se arată într-un comunicat de presă remis de instituția de credit. 3Povești sub Lupă își propune, de asemenea, să formeze o rețea de profesori de învățământ preșcolar care să participe la formările OvidiuRo și să împărtășească experiențe, practici și resurse educaționale centrate pe dezvoltarea vocabularului, literație și stimularea lecturii în grădinițe.

Proiectul a fost lansat în luna martie și se desfășoară în două etape: 10 centre-pilot au fost deja create în tot atâtea săli de grădiniță, în comunități defavorizate din județele Alba, Brașov, Dâmbovița, Dolj, Iași, Maramureș, Prahova, Sibiu și Vaslui, iar alte 40 de centre vor ajunge în grădinițe începând cu luna septembrie 2018.
Kit-ul educațional Povești sub Lupă, de care vor beneficia cei peste 1.000 de copii, din cele 50 de grădinițe, conține: un raft pentru cărți, ușor accesibil pentru copii, un covor pentru sesiunile de citit împreună, un set de minim 20 de cărți ilustrate (ficțiune și non-ficțiune) și numeroase resurse care încurajează dezvoltarea abilităților motrice, a curiozității și a abilităților de investigare (de la magneți sau lupe, la seturi de forme geometrice, puzzle-uri, măsuță pentru apă și nisip etc.).

Odată cu proiectul, OvidiuRo anunță și lansarea unei comunități profesionale on-line – insuladenisip.ro, ce se adresează exclusiv profesorilor din învățământul preșcolar, în special celor care lucrează cu copii din zone defavorizate. Insula de Nisip este o platformă-resursă în care se împărtășesc practici și resurse educaționale ce încurajează metodele de învățare centrate pe copil și cele pentru dezvoltarea competențelor de comunicare.

Accesul la educație preșcolară rămâne o provocare pentru mii de copii din comunități defavorizate, care nu au o frecvență foarte bună sau nu sunt nici măcar înscriși la grădiniță. Ceea ce ne străduim să facem, alături de partenerii noștri de la OvidiuRo, este să creăm, prin proiectul Povești sub Lupă, o infrastructură educațională interactivă, care să aducă împreună resurse adecvate pentru particularitățile de vârstă ale copiilor și profesori pregătiți în tehnici de predare axate pe copil și dezvoltarea literației. Sperăm ca prin acest proiect să dăm o șansă celor peste 1.000 de copii la care ajunge anul acesta proiectul, să înceapă să iubească cititul, poveștile, și mai departe să fie perseverenți în dorința de se instrui și de a-și contrui un viitor mai bun prin educație”, adaugă Corina Vasile, Director Comunicare și Relații Publice Raiffeisen Bank.

„Povești sub Lupă propune o soluție la o problemă stringentă în grădinițele sărace: lipsa resurselor educaționale potrivite vârstei, a cărților ilustrate pentru copii, nevoia de profesori formați în tehnici de învățare centrate pe copil și pe dezvoltarea literației sau de cărți de calitate care să ajungă în casele celor mai săraci copii – toate sunt intervenții necesar să se întâmple concomitent, pentru a putea genera cu adevărat o schimbare. Iar cu suportul Raiffeisen Bank cărora le mulțumim pentru susținerea pe termen lung, sperăm ca proiectul pilot de anul acesta să fie doar începutul unui proiect sustenabil și de impact, care va aduce copiii săraci mai aproape de cărți și implicit de succesul la școală și în viață”, declară Maria Gheorghiu, Cofondator OvidiuRo.

Selecția celor 50 de grupe beneficiare este făcută pe baza gradului de implicare și deschidere a profesorilor către tehnici de învățare moderne centrate pe copii și pe dezvoltarea literației, dar și a gradului de sărăcie a comunității, a nevoii de resurse educaționale în grădiniță și a numărului mare de copii preșcolari care frecventează grădinița.

 

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.