nr. 139 (februarie-martie 2016) sigla-BNR-mare
Rata inflaţiei va rămâne în teritoriu negativ în primele luni ale lui 2016

Conform comunicatului de presă al BNR :

„Noua prognoză trimestrială reconfirmă perspectiva adâncirii inflaţiei în teritoriu negativ în primele cinci luni ale anului 2016, ca efect al scăderii cotei standard TVA şi a altor impozite indirecte. Totodată, se anticipează revenirea la începutul anului 2017 şi rămânerea ulterioară a ratei anuale a inflaţiei în interiorul intervalului ţintei. Această evoluţie are ca explicaţie epuizarea impactului dezinflaţionist tranzitoriu al reducerii cotei standard a TVA, relaxarea conduitei politicii fiscale şi creşterea costurilor unitare cu salariile.

Reducerea succesivă a impozitelor indirecte implementate în perioada 2015-2017 determină volatilitatea ratei inflaţiei în intervalul prognozat.La finele anului trecut inflaţia s-a situat la -0,9%, faţă de -1,1% în noiembrie şi nivelul minim de -1,87% înregistrat în august.

În absenţa impactului ratei reduse de TVA (din luna iunie), inflaţia ar fi fost în decembrie de aproximativ 2%, în intervalul ţintă. BNR a revizuit în noiembrie prognoza pentru rata anuală a inflaţiei la 1,1% pentru anul 2016, în creştere cu 0,4 puncte procentuale iar eu am atenţionat atunci că rata anuală a inflaţiei este anticipată la valori negative până în mai 2016, urmând să revină ulterior în teritoriu pozitiv, dar inferioare, până la sfârşitul anului, limitei minime a intervalului ţintei BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual, deci sub 1,5%.” a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. 

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.