nr. 173 (decembrie 2018 - ianuarie 2019) constructie
Reprezentanţii FPSC au avertizat, că actuala criză din domeniul construcţiilor ar putea împringe economia României în recesiune

Reprezentanţii Federaţiei Patronatelor Societătţilor din Construcţii (FPSC) au avertizat, că actuala criză din domeniul construcţiilor ar putea împringe economia României în recesiune. Aceştia cer Guvernului subvenţii şi facilităţi fiscale pentru a putea mări salariile muncitorilor din construcţii şi pentru a opri exodul angajaţilor în străinătate, precum şi un salariu minim în construcţii de 500 de euro, la o impozitare totală de 20%, redusă de la circa 45% în prezent.

Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în anul 2018, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 4,1% faţă de anul trecut.

Chiar dacă economia României este încă pe un trend ascendent, sectorul construcţiilor se confruntă cu o criză din cauza lipsei muncitorilor, iar această problemă este acută. Din toate datele pe care le avem, constatăm că va fi o recesiune. În România, construcţiile sunt în regres, iar noi am fost lăsaţi de izbelişte. E necesar să existe o politică coerentă la nivel guvernamental. Firmele de construcţii au înaintat Guvernului o serie de soluţii, care, dacă nu vor fi implementate, vor accentua criza actuală. Am solicitat creşterea salariului minim în construcţii la 500 euro, la o impozitare redusă la 20%.Totodată, am cerut şi ajustarea preţului contractelor, modificarea prevederilor legate de angajaţii străini, dar şi modificarea regulilor privind recepţie a lucrărilor publice”,  a precizat preşedintele FPSC, Valentin Petrescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

La rândul său, vicepreşedintele FPSC, Cristian Erbaşu, a subliniat că această creştere a salariului minim va reduce numărul constructorilor incorecţi, care îşi plătesc angajaţii la negru. Specialistul a atras atenţia că firmele de construcţii au atras atenţia încă de anul trecut asupra problemele existente, probleme care s-au acentuat, iar trendul continuă.

Peste 70% dintre muncitorii din construcţii au salariul minim. Facilităţile fiscale vor fi echilibrate cu creşterea salariului minim. Foarte mulţi din cei care sunt constuctori nu sunt în realitate constructori, practică dumping. Aceştia nu au limită în ceea ce priveşte calitatea. Vrem să însănătoşim această breaslă. Maximul crizei va veni în 2020, când vor începe lucrări majore în infrastructură. Capacitatea din construcții e dată de personal. Vrem să readucem tinerii în construcţii. Toţi îşi vor copiii în IT, la birou, nu în construcţii, unde solicitarea fizică e mare„, a atras atenţia Cristian Erbaşu.

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.