Business News china
Rolul Chinei în America Latină, mult mai mult decât o problemă de comerț

China, pe cale să devină un jucător financiar important pentru economiile cu acces restricționat la piețele internaționale, și-a anunțat intenția de a majora stocul de investiții în America Latină la 250 MLD USD și de a obține un flux comercial anual de 500 MLD USD în următorii zece ani. Acest anunț este o veste bună pentru America Latină, care a experimentat o recesiune în 2015. Potrivit estimărilor Coface, regiunea a înregistrat o scădere de 0,6% a PIB-ului în anul 2015 și este de așteptat să prezinte o îmbunătățire marginală în 2016 (-0,2%).

Accelerare a relațiilor comerciale dintre China și America Latină, în ultimii 15 ani

China este acum a doua cea mai mare sursă de importuri din America Latină (urmată de Statele Unite) și a treia cea mai mare destinație pentru exporturile sale (după Statele Unite și Uniunea Europeană). În 2014, Brazilia, Mexic, Argentina, Columbia, Chile, Peru și Ecuador care împreună au reprezentat aproximativ 88% din PIB-ul regiunii, au exportat 83,3 MLD USD către China, față de importurile de 152,2 MLD USD.

Brazilia este principalul partener al Chinei pentru Americia Latină în fluxul comercial, reprezentând aproximativ 78 MLD USD în 2014. China este o destinație majoră pentru exporturile Braziliei, reprezentând 18% din totalul exporturilor țării, deși, în termeni de total PIB reprezintă doar 1,7%.

Exporturile din America Latină către China

RO-Coface-Comunicat-Presa-Rolul-Chinei-in-America-Latina_25.02_html_6a65ba7b

Soursa: Institutele Nationale de Statistica, Banca Centrala, IMF; anul = 2014

Importurile Americii Latine din China

RO-Coface-Comunicat-Presa-Rolul-Chinei-in-America-Latina_25.02_html_m1dc73827

Source: Institutele Nationale de Statistica, Banca Centrala, IMF; anul = 2014

În ceea ce privește comerțul, dependența Chile de China este cea mai mare din regiunea Americii Latine. În 2014, Chile a trimis 24,4% din totalul exporturilor către China, egal cu 7,1% din PIB-ul său.

În contrast, Mexic tinde să fie cel mai puțin afectat de cererea scăzută din China, exporturile către China reprezentând doar 0,5% din PIB. Pentru importuri, din contră, Mexic este una dintre principalele destinații ale regiunii pentru produsele chinezești.

America Latină a devenit un furnizor major de produse de bază în China, dar a fost, la rândul său, invadată de importuri ieftine. Între 2009-2013, cele cinci produse principale exportate din țările Americii Latine și Caraibe (ALC) către China au fost produse de bază. Acestea au reprezentat 71% din totalul exporturilor din regiune, în timp ce cele cinci produse principale chineze exportate către țările Americii Latine și Caraibe au reprezentat 24% din total. Exporturile către America Latină și Caraibe sunt concentrate și se bazează pe produse cu valoare adăugată scăzută, în timp ce exporturile Chinei sunt mai diversificate, cu o mai mare valoare adăugată.

Scenariul comercial al viitorului este mai puțin atractiv

Coface estimează că evoluția PIB-ului chinez va continua să își reducă viteza în anii următori, cu 6,2% în 2016, în scădere de la 6,9% în 2015, și cu mult sub media de creștere anuală de 10%, raportată în ultimii zece ani. America Latină pare să fie una dintre cele mai afectate regiuni din lume de încetinierea economiei chineze, în special în ceea ce privește comerțul și, de asemenea, din cauza prețurilor mici ale materiilor prime, ceea ce este explicat, parțial, printr-o activitate mai puțin dinamică în China.

China ar putea suferi o scădere a cotei de piață din cauza pierderii competitivității, ceea ce poate fi explicat prin salarii mai mari decât productivitatea și decât aprecierea yuanului din ultimii ani. Creșterea costurilor forței de muncă din China din ultimii zece ani a redus avantajele producției locale. Țara a fost cunoscută, timp de mulți ani, pentru forța de muncă relativ ieftină. Aceasta a contribuit la creșterea competitivității mărfurilor din China, ceea ce explică creșterea puternică a exporturilor către America Latină. Această realitate s-a schimbat, în special deoarece China nu este inclusă în Parteneriatul Trans-Pacific, care are drept scop reducerea barierelor comerciale și promovarea comerțului dintre țările semnatare.

De-a lungul anilor, China și-a extins prezența internațională și pe alte canale, nu numai în comerț. Aceasta și-a crescut în special prezența financiară în America Latină și Africa.

Credite din China trimise către America Latină (% din total) între 2005 și 2015

RO-Coface-Comunicat-Presa-Rolul-Chinei-in-America-Latina_25.02_html_432bc115

În conformitate cu Dialogul Inter-American, în timpul perioadei dintre 2005 și 2015, China a împrumutat 125 MLD USD (aproximativ 2,5% din PIB) către țări și întreprinderi din America Latină.

Cu toate acestea, China este încă departe de a fi sursa majoră de investiții străine directe (ISD) din America Latină și reprezintă aproximativ 6% din totalul ISD din regiune.

Sursa: Dialogul Inter-American

China, prin creditare, a ajutat în special la îmbunătățirea infrastructurilor din America Latină. De-a lungul ultimului deceniu, China a investit mai mult în infrastructura internă a regiunii decât în orice altă economie. Acest lucru a permis companiilor din sectoarele inginerie și construcții să-și dezvolte intens capacitățile tehnologice și logistice.

Deși China a anunțat investiții puternice în America Latină, capacitatea sa de a le furniza este incertă. China a experimentat, de asemenea, neînțelegeri cu mediul de afaceri din America Latină și cu guvernele din cauza unor termeni contractuali și a preocupărilor legate de mediu.

China va continua să joace un rol important în America Latină în viitorul apropiat, în ceea ce privește investițiile. America Latină, oricum, trebuie să lucreze la garantarea reciprocă a investițiilor și la îmbunătățirea înțelegerii modelului după care China realizează investițiile.

Totuși, China rămâne o sursă puternică de investiții, împrumuturi și comerț ce nu poate fi negată. Condițiile trebuie să fie puternic analizate, deoarece rămân multe obstacole de depășit”, explică Patricia Krause, Economist Coface pentru regiune America Latină.

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.