România are puține proiecte de energie regenerabilă

România nu mai este foarte atractivă pentru investiții în proiecte de energie regenerabilă. Astfel, părăsește topul celor mai atractive 40 de țări din acest sector, după ce anul trecut, s-a clasat pe locul 34, se arată în raportul bianual EY Renewable energy country attractiveness index (RECAI), informează AGERPRES.

„Corectarea drastică a schemei de sprijin pentru electricitatea produsă din surse regenerabile și incertitudinea privind perspectivele acestei scheme pe termen scurt, mediu și lung, au determinat scăderea atractivității României pentru noi investiții în domeniu. Mulți deținători de parcuri eoliene și solare, amenințați de faliment, caută să le vândă, în timp ce potențialii cumpărători oferă prețuri încă inacceptabile. În plus, asimilarea turnurilor turbinelor eoliene drept construcții impozitabile a contribuit suplimentar la înrăutățirea sentimentului investitorilor”, a declarat Valeriu Binig, Partener Asistență în Tranzacții, EY România.

România a îndeplinit ținta pentru 2020 privind ponderea regenerabilelor în consumul brut de energie primară încă de pe acum, însă îndeplinirea țintei va fi verificată în anul 2020, când multe proiecte riscă să fie deja falimentare. Mai mult, ultima propunere de modificare legislativă este percepută de investitori ca neaducând soluții pe termen scurt pentru bancabilitatea proiectelor implementate. Conform calculelor EY, termenul de recuperare a unei investiții într-un proiect eolian realizat în România depășește, în condițiile de astăzi, 30 de ani”, a adăugat Binig.

 

Europa are cea mai mare creștere a activității în ceea ce privește certificatele verzi, conform raportului EY, cu un total de certificate verzi emise în valoare de 54,9 miliarde de dolari. Din 2007, de la lansarea pieței de profil, 65% din emisiunile de obligațiuni verzi — în valoare de 95,6 miliarde de dolari — au fost canalizate către energia regenerabilă. 

Studiul citat de Agerpres scoate la iveală probleme în ceea ce privește investițiile din domeniul producerii energiei electrice din surse eoliene care, totalizând aproximativ 5 miliarde de euro, reprezintă, de departe, cea mai importantă investiție din sistemul energetic românesc de după anul 1989. În lipsa modificărilor legislative care să vină în sprijinul investitorilor, pierderile nete ale industriei eoliene au crescut anul trecut cu 1,9 miliarde de lei.

Dacă analizăm prețul mediu al energiei electrice de 166 lei/MWh înregistrat în anul 2015, conform datelor OPCOM, precum și cel actual, care a ajuns sub acest nivel, este evident că centralele noi, precum cele eoliene, au nevoie de ajutor de stat. Acest ajutor este azi incorect calibrat și împinge industria spre faliment, arată studiul RWEA.

Integral pe agerpres.ro