România a ajuns la o medie de 75% pe toate programele de absorbție a fondurilor europene. Trebuie lucrat foarte mult pentru o absorbție de calitate banilor, a spus vicepremierul Vasile Dîncu într-un interviu televizat.

„Am reușit să ne trezim în ultima parte (…) a intervalului, a exercițiului financiar 2007-2014, am ajuns (…) acum (…), când suntem în luna iunie, la un 75% în medie pe toate programele de absorbție a fondurilor europene (…) Una este cantitatea absorbției de fonduri europene și alta este calitatea absorbției de fonduri europene. Noi aici trebuie să lucrăm foarte mult. Eu sunt sigur că în anul acesta, anii viitori, până în 2020, în acest exercițiu financiar, noi vom lua toți banii, pentru că am început să fim mai abili în asta, ne-am creat o nouă generație de tineri care lucrează deja în domeniul acesta și sper ca în această perioadă să avem și o absorbție de calitate, pentru că dacă mă uit la programe mai vechi, cum a fost POSDRU de exemplu, a fost și un dezastru și ca absorbție, dar pe de altă parte am creat meserii care nu există. Îmi aduc aminte că s-au pierdut banii”, a spus Vasile Dîncu.

Acesta a precizat că ministrul Educației, Adrian Curaj, are în pregătire o lege a învățământului dual și profesional.

„În Valea Jiului (…), după mineriade, din foștii mineri disponibilizați, am pregătit sute de jurnaliști și cameramani. Și asta este foarte interesant, pentru că suntem o țară veselă și până la urmă suntem o țară foarte creativă, dar dincolo de asta ar fi trebui să ne promovăm, de exemplu, învățământul profesional cu banii aceștia, ca acum să avem în fabrici tehnologi, să avem sudori (…), să avem oameni pregătiți în domenii tehnice (…), oameni pregătiți și în meserii, pentru că am început să devenim toți specialiști în altceva”, a spus Dîncu.

„În momentul ăsta, (…) vreo 60% dintre absolvenții de liceu am văzut cu surprindere sunt absolvenți de licee tehnice, dar nu-i găsim nicăieri în câmpul muncii, pentru că cred că nu au făcut practică și cred că au mai degrabă o diplomă decât sunt specialiști în ceva. Cred că o școală profesională ar fi fost mai sănătoasă, un liceu făcut cum se făcea înainte la seral. Oameni care au reușit în același timp muncind și făcându-și liceul au devenit după aceea personalități importante în lume. „, a mai afirmat Dîncu.

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.