Rusia ar putea deveni, pentru prima dată în istorie, cel mai mare exportator mondial de grâu, grație unei recolte consistente care îi va permite să devanseze alți competitori și să exporte o cantitate de 30 milioane tone de grâu, informează publicația  Financial Times.

Potrivit estimărilor fpcute de specialiștii în domeniu, Uniunea Europeană, care anul trecut a fost lider mondial la exporturile de grâu, își va pierde titlul ca urmare a scăderii semnificative a producției de grâu a Franței, în timp ce poziția SUA pe piața mondială a continuat să se erodeze în ultimii ani.

Regiunea Mării Negre a devenit o forță pe piața internațională a grâului, grație randamentelor ridicate, monedelor slabe și scăderii costurilor cu transportul. Astfel, livrările de cereale din Rusia ar urma să crească din nou în acest an, în condițiile în care producția de grâu ar urma să atingă un nou record de aproximativ 70 milioane tone.

Regiunea Mării Negre a fost întotdeauna cel mai important furnizor de grâu pentru Orientul Mijlociu și Nordul Africii, însă în prezent un număr din ce în ce mai mare de țări din zona Golfului Persic și Africa renunță la grâul din SUA și Australia pentru grâul din bazinul Mării Negre. În plus, scăderea costurilor cu transportul face ca și țări îndepărtate precum Africa de Sud și Mexicul, care în mod tradițional au cumpărat grâu din SUA, să înceapă să cumpere grâu din Rusia.

Andrey Sizov, analist la firma de consultanță SovEcon din Moscova, susține că creșterea producției de grâu a Rusiei din ultimii patru ani se datorează „temperaturilor favorabile și creșterii nivelului tehnologic ca urmare a condițiilor economice bune pentru fermieri în anii precedenți”.

Situația este complet diferită pentru producătorii francezi, afectați de ploile abundente de la începutul anului, care au afectat atât randamentele cât și calitatea producției de grâu. Franța este principalul producător de grâu din UE, iar în urma scăderii producției franceze, UE va trebui să se mulțumească în acest an cu poziția secundă în topul marilor exportatori mondiali.

Analiștii avertizează că producțiile solide la nivel global și lipsa spațiilor de depozitare în Rusia va face ca în acest an competiția pe piața grâului să fie una acerbă. Arthur Marshall, analist la AHDB Market Intelligence, crede că în lipsa spațiilor de depozitare și cu o recoltă record fermierii și traderii ruși se vor îndrepta spre piețele externe, ceea ce va duce la exporturi mari, în special în lunile care urmează perioadei de recoltare.

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.