nr. 156 (iulie-august 2017) confort
S-a lansat Ghidul Condiţiilor de Confort pentru îmbunătaţirea calităţii locuirii

EFdeN a lansat Ghidul Condiţiilor de Confort, cu sprijinul BCR Banca Pentru Locuinţe (BCR BpL), document ce are ca unic scop îmbunătaţirea calităţii locuirii în România.

„Trebuie să conştientizăm că România are cel mai vechi stoc de locuinţe din UE, conform datelor Eurostat. Avem blocuri de locuinţe unde nu s-a efectuat nici un fel de lucrare de reparaţii în ultimii 20-30 de ani. Majoritatea acestor blocuri au nevoie urgentă de reparaţii. Tocmai de aceea am decis sa ne implicăm în susţinerea acestui Ghid pe care îl considerăm extrem de util“, a declarat Lucian Anghel, preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe.

Ghidul condiţiilor de confort are rolul de a aduce la cunoştinţa publicului importanţa confortului interior, care sunt factorii care il determină, cum poate acesta să influenţeze productivitatea şi sănătatea locuitorilor şi care sunt parametrii de luat în considerare în interiorul locuinţei. Studiul de caz, realizat pe prototipul EFdeN, vine în exemplificarea acestor parametrii şi demonstraţia aplicării lor cu un consum redus de energie prin soluţii inovative precum materialele cu schimbare de fază, faţada ventilată, masivitatea termică, dar şi echipamentele de instalaţii performante. Eficienţa soluţiilor structurale şi arhitecturale şi interacţiunea lor cu sistemele active contribuie la atingerea confortului ocupanţilor clădirii.

 

“Asigurarea unui confort interior adecvat este foarte importantă deoarece oamenii petrec circa 85% din timp în interiorul clădirilor. Fie că vorbim de muncă, somn, cumpărături, sală de fitness sau alte activităţi casnice, clădirile au o influenţă critică asupra siguranţei, sănătăţii şi productivităţii noastre”, a subliniat Ana-Maria Ghiţă, Manager General FFdeN.

EFdeN 4C – Centrul de Cercetare al Condiţiilor de Confort, a luat naştere în 2015, odată cu finalizarea reconstrucţiei prototipului de casă solară proiectată şi construită de către echipa EFdeN. Peste 400 de studenţi au lucrat multidisciplinar, cu sprijinul profesorilor de la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”, pentru a construi o casă solară, 100% electrică, sigură şi confortabilă, cu o amprentă de CO2 scăzută, o casă care produce mai multă energie decât consumă şi foloseşte cele mai ecologice materiale. În prezent, aceasta este obiectul programelor de monitorizare şi cercetare aplicate şi o platforma pentru tineri studenţi, masteranzi sau doctoranzi care să îşi pună în aplicare ideile de cercetare. Rezultatele acestora vor fi puse la dispoziţia publicului pentru a fi folosite la îmbunătăţirea parametrilor de confort interior în locuinţele din România.

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.