Agro Biz aldescu
„Sămânţa pe care noi o producem în România ajunge în toată Europa!”

Interviu cu domnul ing. George Aldescu,
director general al companiei Saaten Union România

 

Ce ne puteţi spune, pe scurt, despre istoria grupului german Saaten Union?

Logoul companiei, „Ameliorarea este baza!”, spune totul despre strategia de dezvoltare a Grupului Saaten Union ce se bazează pe ani de cercetare, inovare şi ameliorare, pentru ca fermierii să beneficieze de culturi sănătoase şi producţii cât mai mari. Avem în spate o genetică ce a evoluat mai bine de 50 de ani. Chiar anul trecut am sărbătorit 50 de ani de la înfiinţarea Grupului Saaten Union.

Înainte de cel de-al doilea război mondial, în perioada interbelică, şapte familii s-au asociat şi s-au specializat pe activitatea de ameliorare de cereale: Nordsaat şi Strube pe ameliorare de sfeclă şi mai nou la floarea soarelui, NPZ-Lembke pe ameliorare de rapiţă, iar Ackermann s-a specializat pe ameliorare la orzoaică de bere. Acest grup de amelioratori, care au o genetică de excepţie prin ani de cercetare, au înfiinţat Saaten Union, o companie de marketing şi vânzare a seminţelor pe piaţa europeană şi nu numai, fiindcă Grupul Saaten Union are filiale în Ucraina, Rusia, Belarus şi Kazahstan.

În cadrul grupului s-au mai făcut şi alte asocieri de amelioratori care au înfiinţat societatea Hybro, cea care se ocupă cu cercetarea şi producerea hibrizilor de secară. De asemenea, în Franţa este Saaten Union Recherche, unde un alt grup de acţionari a investit şi a înfiinţat cercetarea pentru hibrizii de grâu, şi urmează hibrizii de orz în viitorul apropiat. Alt grup a format laboratorul de biotehnologii care ajută foarte mult toţi amelioratorii din companie să progreseze şi să producă hibrizi şi soiuri de calitate, ţinând pasul cu tot ce este nou pe piaţă. Grupul Saaten Union este foarte puternic în Germania şi are multe ramificaţii.

 

Când a pătruns Saaten Union pe piaţa agricolă românească şi cum a decurs evoluţia firmei?

Compania Saaten Union România s-a înfiinţat în anul 1992, fiind o societate cu capital 100% german, dar cu o conducere 100% românească. Marele fler al nemţilor a fost că au ales specialişti, oameni bine pregătiţi şi competenţi, de aici, din România, cu care au putut să dezvolte compania de la an la an. Desigur, mă refer la oamenii de valoare care au fost la început în firmă, la conducerea căreia s-au aflat ing. Covor, ing. Mugur Crăciun, după care am urmat eu, dar şi la cei care s-au alăturat pe parcursul timpului. Aceşti specialişti au ştiut să organizeze activitatea şi drumul ascendent pe care l-a parcurs Saaten Union. 

În România, trei dintre acţionarii Saaten Union Gmbh, este vorba despre Nordsaat, Ackermann şi P.H. Petersen, au investit puternic în firmă, făcând din aceasta o prezenţă activă în fiecare an. Iniţial am început cu genetică românească, dar pas cu pas am trecut numai pe genetică germană. Avem un portofoliu complet, fermierii găsind la noi seminţe din toate speciile, atât din cele de toamnă, cât şi din cele de primăvară. Mai nou, avem amestecuri de plante furajere pentru înverzire: lucernă, muştar, rapiţă furajeră, ridichi furajere, dar şi soia, o cultura ce a devenit din ce în ce mai importantă pentru fermieri.

 

Cum v-aţi adaptat la rigurozitatea germană?

Cu toate cunoştinţele mele despre agricultură, cu toată pregătirea mea profesională, când am venit în Saaten Union am fost surprins că la fiecare întâlnire de management discutam câte o zi întreagă despre calitate. Era foarte interesant, dar la început eram puţin nedumerit de ce vorbim atât de calitate, când ştim că trebuie să facem calitate. Ulterior m-am adaptat acestui stil de muncă german, pentru care calitatea este un „crez”, alături de biblie. Cu siguranţă, ei au proceduri de calitate pentru orice produs.

Pas cu pas mi-am dat seama că este extrem de important ca managementul calităţii să fie urmărit zi de zi şi verificat foarte bine. Calitatea este unul dintre motivele pentru care produsele noastre sunt foarte apreciate şi cerute pe piaţa agricolă din România şi din Europa. Avem fermieri în România care produc pentru noi materie primă, mai exact material semincer, profesionişti care ştiu foarte bine să aprecieze soiurile şi hibrizii şi care fac calitate. Nu avem nici măcar o urmă de emoţie că nu ar putea să fie o sămânţă bună şi de calitate. Sămânţa pe care o producem în România, pe pământ românesc, cu tehnologie românească, cu ştiinţă românească, cu oameni adevăraţi, ajunge în toată Europa: Franţa, Cehia, Polonia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Belarus, Italia, Grecia şi Kazahstan. Am investit mult în utilaje pentru că tehnica avansează tot timpul. Într-un flux de condiţionare a seminţelor este multă electronică, iar această tehnică modernă nu dă greş niciodată.

 

Ce ne puteţi spune despre echipa pe care o coordonaţi?

Mă axez pe o echipă tânără, pe care am format-o împărtăşind din experienţa mea dobândită de-alungul timpului. Este foarte greu să lucrezi cu oamenii şi să conduci o echipă. Trebuie să ştii întotdeauna ce ai de făcut şi să fii cu un pas înainte, pentru că dacă rămâi în urmă nu progresezi niciodată. Pot să spun că aceste lucruri le-am învăţat la rândul meu de la mentori de excepţie, pentru că perioada în care m-am format eu nu era lipsită de profesionişti. Astăzi mă pot mândri cu o echipă unită, dornică de afirmare şi foarte bine pregătită profesional, fiind la curent cu tot ce este nou. Ei pot să ofere oricând fermierilor consultanţă, sfaturi, detalii preţioase legate de performanţa hibrizilor sau a soiurilor noastre, în funcţie de climă sau zona unde sunt poziţionaţi.

Când am ieşit de pe băncile facultăţii şi mi-am început activitatea, un fermier mi-a spus: „Tinere, trebuie să stai de vorbă cu pământul, pentru a deveni bun în meseria ta!” Nu am uitat aceste vorbe înţelepte şi le-am spus şi eu mai departe, mai ales colegilor de la vânzare care sunt în legătură directă cu fermierii. De atunci am înţeles că activitatea într-o fermă este una foarte serioasă, cu multă responsabilitate, care necesită cunoştinţe tehnice, teoretice, dar şi practice. I-am învăţat pe colegii mei să fie alături de fermieri, să stea de vorbă cu ei, să observe când s-a comis o greşeală în câmp, când au omis o verigă tehnologică şi să le atragă atenţia. Fermierul în general este conservator, şi atunci când iubeşte un hibrid nu poate renunţa la el. Sigur că ştiinţa şi tehnologia prin ameliorare au făcut progrese uluitoare şi an de an apar hibrizi noi. Fermierii trebuie învăţaţi să recunoască un hibrid bun. Ei trebuie consiliaţi în permanenţă, iar echipa noastră face acest lucru cu mult profesionalism. Avem 13 oameni de vânzări, 4 promotori numai în România, mai avem colegi în Moldova, Serbia şi Ucraina.

Saaten Union este o echipă puternică. Aş putea să spun că mi-am îndeplinit misiunea, pentru că am plecat de la câţiva angajaţi şi am ajuns la peste 100 de salariaţi. Oamenii noştri sunt în slujba fermierilor şi muncesc zi de zi pentru performanţă şi calitate. Dacă mâine vine vremea să mă retrag sunt convins că în urma mea o echipă puternică va duce înainte tot ce s-a făcut de valoare până acum.

Media de vârstă la noi în firmă este sub 40 de ani. Colegii noştri sunt foarte bine pregătiţi şi ştiu toate secretele hibrizilor şi soiurilor. Product managerii au o dublă sarcină, ei fiind cei care testează şi caută hibrizii sau soiurile adaptate condiţiilor pedoclimatice din România. Pentru a produce un hibrid este nevoie de 7 ani de testări până acesta confirmă şi ajunge în producţie, iar pentru acest lucru investiţiile sunt foarte mari. În piaţă sunt mai multe companii producătoare de seminţe, dar noi nu ne ferim de concurenţă. Până la urmă, ea aduce progresul şi ne stimulează, pentru că fiecare trebuie să se alinieze în piaţă cu produse de calitate.

 

Care sunt noutăţile Saaten Union pentru fermierii din România?

Aşa cum ştiţi, noutăţile noastre constau în hibrizi şi soiuri. Avem în fiecare an cel puţin două soiuri sau doi hibrizi din fiecare specie pe care-i lansăm şi îi promovăm. Urmărim tendinţa pieţei şi ne adaptăm. Avem în portofoliul nostru o ofertă completă care corespunde cerinţelor tuturor fermierilor. La floarea soarelui avem hibrizi high-oleici, Clearfield şi Sulfo. La soia avem soiuri extratimpurii, pentru că în zona de sud este imposibil să cultivi soia fără irigaţii. La grâu avem hibrizi timpurii, care an de an prind tot mai mult în piaţă pentru că rezistă foarte bine la arşiţă şi şiştăvire, cu producţii de până la 8-10 t/ha. La porumb avem hibrizi timpurii din toate grupele, de la FAO 250 până la FAO 500, în funcţie de zona pedoclimatică. De exemplu, pentru Grecia şi Italia avem FAO 500, pentru România FAO 350-400, iar pentru zona de deal FAO 250-300. La orz, orzoaică şi triticale avem cele mai productive soiuri în momentul de faţă.

Dacă este să vorbim despre rezistenţa la boli, anul acesta s-a văzut că genetica noastră este una care rezistă, pentru că am avut un an cu ploi multe în primăvară, iar presiunea bolilor foliare a fost destul de agresivă. În comparaţie cu tot ce a fost pe piaţa românească, fermierii au constatat că avem soiurile de cereale cele mai rezistente împotriva bolilor. Este normal să fie aşa pentru că sunt ameliorate în zona de vest a Europei, unde regimul pluviometric este foarte mare.

 

Cum aţi caracteriza acest an agricol?

Anul acesta a început promiţător, dar nu se încheie la fel, fermierii fiind cam dezămagiţi. Au şi motive. De exemplu, preţurile la cereale au fost mult mai mici, dar acest lucru s-a datorat producţiilor mari. Cred că au fost cele mai mici preţuri din ultimi cinci ani. O altă dezamăgire s-a produs la porumb, unde s-a început recoltatul la 10-15 august. Niciodată, în România, nu s-a recoltat atât de devreme, înaintea culturii de floarea soarelui. Se pare că şi floarea soarelui este puţin afectată, deşi ea rezistă mai mult în condiţii de ariditate. Agricultura se face cu risc, din păcate. Nici un an nu seamănă cu celălalt. Fermierul trebuie să se adapteze întotdeauna condiţiilor economice şi climatice din fiecare an, să fie pregătit atât material, cât şi psihic pentru anul următor, din punct de vedere al problemelor ce pot apărea. 

Compania Saaten Union mai are multe lucruri de făcut, însă prima noastră preocupare este să avem întâlniri cu fermierii. De aceea am organizat evenimente în câmp, unde fermierii au vizitat loturile demostrative de la Drajna şi s-au putut convinge pe viu de calitatea şi performanţa produselor noastre. În următoarea perioadă mai avem întâlniri cu fermierii la Timişoara, Târgu Mureş, Secuieni, Călăraşi  şi Caracal.

 

Ce alte proiecte mai aveţi în viitorul apropiat?

În următoarea perioadă ne propunem să investim în liniile tehnologice, în laboratoarele de cercetare, în specialişti pentru cercetare, în forţa de vânzări şi mai ales să avem o prezenţă cât mai activă lângă fermieri. Totodată, avem în vedere dezvoltarea comerţului cu Republica Moldova, pentru că acolo condiţiile climatice sunt apropiate de cele din ţara noastră. Din acest motiv avem în plan construcţia unei staţii de condiţionare în partea de est a ţării noastre, pentru a fi cât mai aproape de utilizatorii din Republica Moldova.

Pentru echipa Saaten Union România urmează o perioadă de plină campanie.
Vom scoate seminţele de rapiţă din depozit pentru a onora comenzile fermierilor ce au solicitat genetica noastră, analizăm testările şi screeningurile cerealelor. Este perioada în care organizăm înfiinţarea de loturi demonstrative pentru fermierii care vor veni la anul să vadă genetica noastră, dar şi perioada în care discutăm cu băncile pentru creditarea noii producţii. Sunt foarte multe lucruri de făcut, aproape că nu ştim când trece anul şi ne trezim la sfârşit când trebuie să facem bilanţul realizărilor.

 

Ce mesaj doriţi să transmiteţi fermierilor români?

Mesajul meu pentru fermieri, care şi-au ales această meserie frumoasă, este să fie optimişti. În acest domeniu ei învaţă tot timpul şi trebuie să fie la curent cu tot ce este nou. Dacă iubeşti ceea ce faci, cu siguranţă vei avea progrese şi astfel te vei bucura de rezultatele muncii în fiecare an.

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.