nr. 161 (decembrie 2017- ianuarie 2018) asterisk-3017830_960_720
Sărbătorile de iarnă la români!

Sărbătorile de iarnă la români încep de la Sf. Andrei, pe data de 30 Noiembrie, şi ţin până la Sfântul Ion, respectiv 7 ianuarie. Toată această perioadă este o îmbinare de tradiţii, obiceiuri şi datini care dau un farmec aparte anotimpului friguros, impregnându-i bucurie, veselie, mister şi trăiri spirituale.

Sfantul Andrei este cel ce a propovăduit Evanghelia în părţile Traciei şi ale Scythiei, inclusiv în zona Dobrogei de azi. Este o sărbătoare religioasă marcată de o serie de practici tradiţionale, unele venind de la daci, cum ar fi: frecatul uşilor şi a ferestrelor cu usturoi pentru a alunga spiritele rele, punerea de grău la încolţit care să prevestească recolta anului viitor sau soarta fetele tinere îşi pot visa ursitul.

Sfântul Nicolae este sărbătorit pe 6 decembrie, fiind considerat ocrotitorul săracilor, dar şi „Moş Nicolae” care aduce daruri copiilor. Aceştia îşi pregătesc de cu seară ghetuţele în care Moşul va pune darurile. Pentru cei care nu au fost cuminţi, Moşul va aduce o nuieluşă frumos decorată.

Urmează cea mai importantă sărbătoare creştină a iernii, Crăciunul sau Naşterea Domnului. Înainte, însă, este Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie. În seara acestei zile, în unele zone, cete de copii, umblă din casă în casă, cu Colindul. Pentru colindele cântate în noapte, pe la uşi, pe la fereşti, copiii primesc covrigi, colaci, turte, mere, nuci şi tot felul de alte daruri. Pe lângă cetele de copii, sunt şi preoţii, care merg cu icoane în braţe din casă în casă pentru a stropi cu aghiasmă oamenii şi încăperile şi a anunţa prin cântec, Naşterea Domnului Iisus Hristos.

Tot în Ajun, se împodobeşte şi bradul şi se pregătesc darurile, ce vor fi aduse de Moş Crăciun, pe hornul sobei. Colindele răsună în toată ţara începând cu 24 decembrie şi până la Anul Nou. Colindele româneşti creează o atmosferă încărcată de spirit şi mister, dar şi de bucurie şi stare de bine. Copiii în cete mici umblă cu Steaua, simbol al stelei ce au călăuzit pe cei „Trei Magi de la Răsărit”, în căutarea pruncului Iisus.

Adevărata înnoire a timpului are loc însă, de Anul Nou. Cercetătorii văd în obiceiurile populare care se desfăşoară în această perioadă ritualuri de renovare simbolică a lumii şi de alungare a spiritelor rele. Un complex de ceremonii şi superstiţii care fac din această perioadă a anului una dintre cele mai bogate în datini populare, o perioadă de trecere între două cicluri de vegetaţie sau de munci, al cărui prag îl constituie Anul Nou.

Aşa cum Crăciunul este dominat de colinde, Anul Nou este marcat de urări făcute prin intermediul mai multor ritualuri populare: Pluguşorul, Sorcova, Buhaiul, Vasilcă sau a jocurilor mimice cu măsti de animale, gen: Capra, Ursul, Căluşul, Cerbuţul sau personaje ţărăneşti. Nu lipsesc nici colindele, dar acestea au acum alt rol, de vestire a înnoirii anului. Sunt obiceiuri care încă se păstrează, poate datorită caracterului lor spectacular, dar şi datorită prilejului de a petrece.

Cununa sărbătorilor, dar mai ales a petrecerilor, este Revelionul o Sărbătoare laică, plină de mese îmbelşugate, petreceri şi distracţii deosebite. A doua zi, de ziua Sfântului Vasile, copii cu sorcove frumos ornate, transmit urări oamenilor mari.

Pe 6 ianuarie, Boboteaza – Botezul Domnului este o sărbătoare religiosă foarte importantă. Preotul vine din nou şi sfinţeşte cu aghiazmă casele, obiectele, oamenii şi animalele. Ciclul sărbătorilor de iarnă, se încheie cu prăznuirea Sfântului Ioan Botezătorul, cel ce l-a botezat pe Domnul Iisus Hristos în apele Iordanului. În această zi, oamenii se stropesc cu apă, unii se aruncă în râuri pentru a aduce crucea aruncată de preoţi. Cei care poartă numele de Ion sau Ioana sunt udaţi şi aruncaţi în sus, obicei ce se numeşte Iordanit.

Să petreceţi cu bucurie şi să aveţi sărbărori fericite, dragi români!

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.