Business News construct
Sectorul construcţiilor din ţara noastră a reintrat în recesiune tehnică

Conform datelor Eurostat, din luna decembrie 2016, sectorul construcţiilor din ţara noastră a reintrat în recesiune tehnică.

„Ritmul de dezvoltare economică al ţării noastre este ancorat, aproape exclusiv, în consum şi, din păcate, nu avem un aport de investiţii, dublat de lucrări de construcţii care să susţină această zonă de dezvoltare economică. Conform normelor Eurostat, recesiunea tehnică este confirmată în momentul în care, timp de cel puţin trei luni succesive, se înregistrează un declin, raportat la perioada de referinţă din anul precedent”, a declarat Laurenţiu Plosceanu, preşedinte al Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), în cadrul Construct Expo 2017.

Potrivit acestuia, volumul valoric al activităţii în sectorul construcţiilor a scăzut cu circa 5% în 2016, raportat la anul 2015. Conform ARACO, anul trecut, producţia realizată în acest sector a fost de 9,37 miliarde de euro, în scădere faţă de anul 2015, când a fost de 9,84 miliarde de euro. Comparativ, în 2013, această sumă se ridica la 9,36 miliarde de euro, iar în anul 2008, sectorul ajunsese la o producţie de 15,3 miliarde de euro.
„În 2016 s-a ajuns la o valoare comparabilă cu cea din 2011-2013, dar în condiţii de productivitate mult mai redusă şi cu marje incerte de profitabilitate pentru multe din companiile de construcţii. Dacă lucrurile continuă astfel, vom fi, cu siguranţă, sub valorile de anul trecut. Potrivit datelor pe care le avem acum, anul 2017 va fi inferior lui 2016, deoarece în ţara noastră nu se dezvoltă proiecte semnificative”, a mai spus Laurenţiu Plosceanu, care a adus în discuţie şi problema forţei de muncă din acest sector de activitate.

Potrivit opiniei sale, disponibilitatea resurselor umane pentru firmele de construcţii, în anii următori, va fi o mare problemă, deoarece, în ţara noastră, acest sector nu mai are resurse umane interne. Conform datelor furnizate de ARACO, ponderea muncitorilor necalificaţi din sectorul românesc de construcţii a crescut în ultimii ani, pe fondul fluxurilor migrante, mai ales după 2015, circa 15-20% dintre cei 377,7 mii de angajaţi ai sectorului, fiind forţă de muncă necalificată.
Creanţele acumulate de beneficiari, care au lucrările executate dar nu şi-au achitat obligaţiile de plată, reprezintă o altă problemă cu care se confruntă sectorul construcţiilor din ţara noastră, potrivit reprezentanţilor ARACO. Valorile de la sfârşitul anului 2016, respectiv începutul lui 2017, în ceea ce priveşte creanţele faţă de constructori indicau sume de aproximativ 500 milioane de euro.
Preşedintele ARACO a menţionat că sectorul va fi afectat în urma majorării salariului minim, de la 1 februarie: „Estimăm că, în 2017, vor exista majorări de preţuri medii pe suprafaţa construită, generată de creşterea costurilor cu salariile, de creşterea costului materiilor prime şi trebuie să vedem cum va evolua şi resursa energetică, preţul la petrol este pe un trend crescător şi e posibil ca şi de aici să avem influenţă în preţul mediu pentru 2017”.

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.