nr. 144 (iulie-august 2016) editorial, business_press
Sfânta Maria Mare, sărbătoare religioasă şi tradiţii populare!

Pe data de 15 august,sărbătoarea Sfânta Maria Mare la ortodocşi poartă denumirea  Adormirea Maicii Domnului, iar în Biserica Orotdoxă „adormirea” este termenul folosit atunci când se vorbeşte de sfârşitul vieţii pământeşti iar în credinţa Bisericii Romano-Catolice sărbătoarea este denumită Înălţarea Fecioarei Maria, cu referire la ridicarea trupului Maicii Domnului la cer, la sfârşitul vieţii sale pe pământ. Mormântul Sfintei Fecioare se află în Grădina Ghetsimani din Ierusalim şi este vizitat zilnic de mii de credincioşi din toată lumea.

Hramul Adormirea Maicii Domnului este cel mai răspândit din Patriarhia Română în fiecare oraş existând cel puţin o biserică, iar în fiecare Episcopie cel puţin o mânăstire, ocrotite de Maica Domnului

În calendarul popular, de Sânta Maria Mare se marchează trecerea de la vară la toamnă, iar marinarii sărbătoresc de ziua ocrotitoarei lor, Ziua Marinei.

Sărbătoarea încheie un ciclu, care se redeschide în 8 septembrie, odată cu sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, ce semnifică viaţa renăscută dintr-o sămânţă, prin naşterea unui nou spic de grâu plin cu boabe, pentru a adeveri că din moarte vine şi învierea.

De aceea,în calendarul lucrărilor agricole,timpul dintre cele două sărbători ale Fecioarei Maria, 15 august şi 8 septembrie, este timpul prielnic semănării grâului.Data de 15 august reprezintă hotarul care desparte lunile călduroase de cele friguroase şi marchează trecerea de la vară la toamnă. Din această zi ciobanii coboară oile de la munte, iar bărbaţii schimbă pălăria cu căciula pe care o vor purta până în 23 aprilie, la sărbătoarea Sfântului Gheorghe.

Tag

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.