nr. 159 (octombrie-noiembrie 2017) bank-note-euro-
Sistemului economisire – creditare (BAUSPAR)

Sistemul BAUSPAR a avut un aport deosebit la reconstruirea Europei în anii 1950. Sistemul de economisire-creditare a oferit „cadrul de lucru” instituţional pentru a ajuta într-o perioadă în care alte resurse financiare erau limitate sau foarte scumpe. Băncile de locuinţe oferă credite ipotecare sigure, restricţionează dobânzile şi împart riscurile.

Principiile fundamentale ale sistemului de economisire-creditare sunt simple. Întâi clientul BAUSPAR economiseşte, apoi banca acordă credite pentru domeniul locativ din fondul economisit acelor clienţi care îşi doresc acest lucru şi care sunt eligibili. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că bancile pentru locuinţe din Austria şi Germania au avut un rol cheie în reconstruirea locuinţelor în acea perioadă.

Un sistem BAUSPAR bine dezvoltat contribuie la stabilitatea economică datorită modelului de afaceri anti-ciclic. Funcţia de stabilizare s-a demonstrat din nou în cadrul crizei financiare mondiale din 2007 – 2008. În timp ce alţi creditori erau îngrijoraţi cu privire la lipsa de fonduri sau de problemele privind împrumuturile în altă valută, băncile de locuinţe au putut oferi împrumuturi clienţilor.

Sistemul BAUSPAR reprezintă un element important al sistemului financiar. Economiilor emergente le este recomandat să susţină dezvoltarea şi extinderea unui astfel de sistem. Elemente importante pentru susţinerea acestora sunt reprezentate de accesibilitatea sistemului BAUSPAR pentru toate segmentele de populaţie, inclusiv pentru cei cu venituri medii sau sub-medii, precum şi faptul că guvernul oferă o primă atractivă pentru depuneri, iar această primă este acordată tuturor, indiferent de vârstă.

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.