nr. 172 (noiembrie-decembrie 2018) soba
Soba canadiană, o variantă eficientă pentru încălzirea serelor şi solariilor

În cadrul Târgului Indagra ediţia 2018 INDAGRA, societatea ADCE Tracia din Bacău a prezentat vizitatorilor soba canadiană o alternativă ieftină, simplă şi ingenioasă de încălzire a spațiilor rezidenţiale, comerciale, garaje, depozite, magazine, sere şi solarii.

Despre cum au ajuns sobele canadiene în România ne-a vorbit Iuri Movileanu, administratorul societății ADCE Tracia.

„Soba canadiană a fost inventată, aşa cum îi este şi denumirea în Canada, de către tăietorii de lemne. Aceștia, trăind în condiții grele au avut nevoie să-și încălzească spațiile de odihnă cât mai rapid și așa a fost creată această sobă. Cu ani în urmă un bun prieten a văzut această sobă la o fermă din Franța și m-a convins de utilitatea ei. Am hotărât să devin singurul importator al acestui gen de sobe canadiene în România, intuind în potențialul acestui business.

Societatea noastră prezintă 6 tipodimensiuni de sobe pe lemne, cu puterea de încălzire de la 6 la 45 kW. Sobele canadiene – sunt sobe de încălzit, de o concepție originală, care funcționează cu combustibil solid, pe principiul gazeificării şi cu ardere mocnită. Combustibilul în sobele canadiente arde complet în două etape. În camera inferioară combustibilul arde mocnit și se formează gaze de sobă. În camera superioară, datorită pătrunderii aerului, gazele de sobă sunt arse până la capăt, fenomen în urma căruia are loc o ardere completă. Cel mai economic şi eficient regim de lucru al sobei canadiene este modul de ardere mocnită a lemnului, atunci când există gaze de post-combustie. Astfel, se obţine cel mai ridicat nivel de eficienţă, respectiv un randament  de 80%. Lemnele în sobă ard mocnit, fapt pentru care, o încărcare este suficientă pentru 8 până la 12 ore.

Construcția sobei este de concepută astfel încât, prin convecţie naturală să încălzească și să distribuie uniform aerul în tot spațiul destinat. De jos, soba trage aerul rece, iar prin partea de sus a țevilor transmite aerul încălzit la o temperatura de 60-120ºC. 

Ȋn comparaţie cu alte sobe care transmit căldura doar prin încălzirea suprafaţei exterioare, soba canadiană este concepuă ca un încălzitor real de aer. Toate construcţiile metalice cu ţevi sudate asigură convecţia naturală, aerul se încălzeşte astfel rapid şi se distribuie în întregul volum al încăperii.

Soba canadiană foloseşte doar combustibil solid: lemn, peleţi, brichete, deşeuri de lemn şi din industria hârtiei şi rumeguş.

Concret, în agricultură aceste sobe se folosesc pentru răsadnițe, sere sau solarii. De asemenea, luăm în calcul şi varianta testării lor inclusiv pentru uscătoarele de cereale’’, ne-a explicat Iuri Movileanu.

Detalii: www.gandulcelbun.ro 

Informaţii la tel: 0741778777 / 077566791 / 0722490258

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.