nr. 156 (iulie-august 2017) interior
Studiu al WorldGBC privind satisfacţia din mediul interior

Un studiu al Consiliului Mondial pentru Clădiri Verzi (WorldGBC) arată că:

Accesul către ferestre cu vedere în exterior:

  • Îmbunătăţeşte funcţiile cognitive şi memoria cu 10-25%
  • În spitale – reduce timpul de spitalizare cu 8,5%

Lumina naturală

  •  La locul de muncă – creşte productivitatea lucrătorilor cu 18%
  •  La şcoală – îmbunătăţeşte performanţele elevilor cu 5-14%
  •  În magazine – cresc vânzările cu 15-40%

Sistemele clădirii

  • Iluminatul artificial corespunzător – creşte productivitatea cu 23%
  • Ventilarea adecvată – creşte productivitatea cu 5-14%
  • Controlul individual al temperaturii – creşte productivitatea cu 3%

“Cu toate că există anumite valori pentru parametrii de confort consideraţi general acceptaţi, Confortul termic, Calitatea aerului, Confortul acustic şi Confortul vizual, parametrii ce se regăsesc în normativele de proiectare a clădirilor, de multe ori aceşti parametri ce determină confortul ocupanţilor clădirilor nu sunt luaţi în calcul”, a declarat Mihai Băiceanu, Coordonator Programe Cercetare EFdeN 4C.

Confortul se defineşte ca starea de bună dispoziţie fizică şi mentală, datorată factorilor externi, care pot fi de multiple naturi, însă satisfacţia în legătură cu mediul interior este o noţiune subiectivă, ce depinde de fiziologia fiecărei persoane. Se întâlnesc frecvent clădiri deficitare din punct de vedere al unuia sau mai multor categorii de confort: confortul termic, calitatea aerului, confortul acustic, confortul vizual, în multe cazuri fiind vorba chiar de Sindromul Clădirilor Bolnave.

Conform unui studiu realizat recent de IRSOP pentru Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România, 84% dintre cei care au răspuns sondajului au menţionat cel puţin o problemă cu locuinţa, iar 91% au cumpărat cel puţin un produs necesar pentru reparaţii: vopsea, silicon, obiecte sanitare, gresie, faianţă, ciment etc. Cele mai mari probleme cu locuinţa apar în gospodăriile sărace, cu venituri sub 3000 de lei pe gospodărie.

“Cu toate că preţul materialelor de construcţie folosite la renovarea caselor este similar cu cel din ţările din regiune, salariul brut mediu lunar în ţara noastră este de peste şase ori mai mic decât în Austria şi de aproape două ori mai mic decât în Slovacia sau Cehia”, a precizat Lucian Anghel, preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe.

 

BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) a decis să sprijine, încă de la sfârşitul anului trecut, activitatea EFdeN 4C – Centru de Cercetare a Condiţiilor de Confort din România, deoarece, conform INS, 34% dintre gospodăriile din mediul rural nu au grup sanitar, iar în cazul locuinţelor din mediul urban procentul este de 8,5%, în timp ce 32% nu au baie/duş în interior. Totodată, la nivelul întregii ţări circa 16% dintre gospodării se confruntă cu probleme locative grave, cum ar fi deteriorări, igrasie, scurgeri ale reţelelor de apă şi canalizare, lumină insuficientă etc.

Related Post

Termeni si conditii
Business Press este o publicatie gratuita. Editorul isi rezerva dreptul de a determina categoriile de cititori care primesc publicatia gratuit. Orice parte a publicatiei poate fi reprodusa numai cu mentionarea sursei.